“Vrijwilligerswerk effectiever dan reïntegratietraining”

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Bijstandsgerechtigden moeten hun vrijwilligerswerk kunnen voortzetten, zeker als reïntegratietrainingen geen uitzicht bieden op een betaalde baan. GroenLinks en de ChristenUnie willen dat het college gehoor geeft aan een motie die eerder hierover werd aangenomen.

Vorig jaar nam de raad de motie ‘vrijwilligerswerk benutten’ aan. “De motie had als doel dat vrijwilligerswerk alleen beëindigd hoeft te worden als het re-integratietraject concreet uitzicht geeft op een betaalde baan. Dat is bij de werktraining zelden het geval”, aldus GroenLinks. Maar mensen moeten nog steeds stoppen met hun vrijwilligerswerk om een training te gaan doen. “De motie wordt met de huidige afspraken feitelijk niet uitgevoerd”, vindt fractievoorzitter Maarten van Ooijen van de ChristenUnie.

Grotere effectiviteit

De twee partijen vinden vrijwilligerswerk van grote waarde voor de samenleving. Ook vrijwilligers zelf geven hoog op over hun werkzaamheden en het werk is een belangrijke manier om weer aan de slag te kunnen. Van Ooijen: “Terwijl de twijfel groeit over de effectiviteit van allerlei re-integratietrainingen, worden mensen gedwongen te stoppen met de meeste effectieve re-integratie: vrijwilligerswerk.” Bovendien, zo betogen beide partijen, leiden deze trainingen niet vaak tot een baan. Het doen van vrijwilligerswerk levert veel vaker een baan op. “Daarnaast zou de gemeente het juist moeten stimuleren dat mensen zich vrijwillig willen inzetten voor de samenleving, en de training daarop kunnen aanpassen”, aldus Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks.

Cookieinstellingen