Mathieu Segers over ‘de brute geografische feiten’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een Europese top, voor de vierde maal in een half jaar tijd en een bezoek dit weekend van bondskanselier Merkel aan president Erdogan in Turkije. In het radioprogramma EenVandaag (19 oktober) duidde Europadeskundige dr. Mathieu Segers van de Universiteit Utrecht de recentste ontwikkelingen in Europese de omgang met het vluchtelingenprobleem. In zijn column in het Financieele Dagblad van 22 oktober ging hij in op de onduidelijkheden over de vraag waar de EU-grenzen eigenlijk lopen.

Dr. Mathieu Segers
Dr. Mathieu Segers

Op de radio legde Segers uit dat Turkije een belangrijke rol speelt in het onder controle krijgen van de vluchtelingenstromen voordat ze Europa bereiken. De EU zoekt dus de samenwerking met president Erdogan op, zoals ook het bezoek van Merkel benadrukt. In ruil voor zijn medewerking kan Erdogan veel wisselgeld vragen. Opmerkelijk is volgens Segers niet zozeer dat hij heeft gevraagd om heropening van de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU, maar dat Merkel de deur voor deze hernieuwde onderhandelingen heeft geopend.

Brute geografische feiten
De harde tweedeling van de Koude Oorlog ligt achter ons, maar “ook in het verenigde Europa van vandaag laten de brute feiten van geografie zich weer voelen,” aldus Segers in zijn FD-column. “Waar lopen de EU-grenzen en waarom daar? Vaak is gedacht en gehoopt dat deze vraag vanzelf zou verdwijnen door een verzoenende kracht die zou aanzwellen door samenwerking over vage grenzen heen. Op verschillende plekken in Europa blijkt dit nu wensdenken.” Het is nodig dat er hardere keuzes worden gemaakt over de EU-grenzen, zo stelt Segers. Het feit dat die keuzes nu uitblijven, maakt de EU zowel intern als naar buiten toe kwetsbaar.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen