Utrechtse milieuzone in grote getale overtreden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse milieuzone is tot en met augustus bijna zevenduizend keer overtreden. Opvallend is dat het overgrote deel van de bekeuringen naar mensen van buiten de stad zijn gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

264df77a71De maatregel is in mei van dit jaar ingevoerd en verbiedt dieselauto’s van vóór 2001 om de binnenstad in de komen op straffe van een boete van negentig euro. Hiermee moet de luchtkwaliteit in het centrum verbeteren. Uit de cijfers van het CJIB blijkt op 25 augustus de teller op 6.725 boetes stond. Verder dat 62 auto’s vier keer of vaker werden beboet. Twee auto’s hebben zelfs zeven keer een boete gekregen. De milieuzone is volgende week precies een half jaar ingevoerd. Bovenstaande cijfers hebben echter betrekking op de eerste vier maanden. Bovendien worden alleen personenauto’s, en dus niet vrachtvervoer, meegeteld.

Wie zijn boetedoeners?

Van alle bekeuringen gingen er 913 naar adressen in Utrecht, 5.812 boetes gingen naar mensen van buiten de stad. Bij de invoering werd slechts ‘een handvol boetes’ verwacht. Die stelling wordt nu onderuitgehaald door de cijfers. Vooral mensen buiten de stad hebben de boodschap niet gehoord en de waarschuwingsborden aan de randen van de milieuzone doen bij hen blijkbaar geen belletje rinkelen. De meeste Utrechters lijken wel te leren van hun fouten. Gingen in de eerste week nog 163 bestuurders op de bon, eind augustus waren dat er 31 in een week. De gemeente drong deze zomer bij Rijkswaterstaat aan om de milieuzone aan te kondigen langs de snelwegen, maar die weigerde dat. Er is ook nog geen uniform verkeersbord voor milieuzones. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) had vrijdag geen tijd om te reageren.

Discussie

De maatregel is nog altijd onderwerp van discussie. Autoclub KNAC probeert de milieuzone via de rechter onderuit te halen en krijgt daarbij hulp uit opvallende hoek: schoneluchtvoorvechter Kees van Oosten vindt dat de zone juist voor viezere lucht zorgt omdat auto’s nu moeten omrijden. Naast de gemeente is ook Milieudefensie voorstander van de milieuzone.

 

Cookieinstellingen