Bomen op Jaarsbeursplein, planken op Croeselaan

Foto: cu2030.nl

UTRECHT – Half november komt in de middenberm van de Croeselaan een huisje. Een huisje gemaakt van houten planken voor het drogen van houten planken. Planken die afkomstig zijn van de recent gekapte bomen op het Jaarbeursplein voor hergebruik in het Stationsgebied.

De locatie van het huisje is gepland in de middenberm ter hoogte van restaurant De Koorenbeurs, aan de overkant van de Rabobank. Het huisje zal hier ongeveer twee jaar staan; dan is het hout gedroogd en kan het worden verwerkt. Het huisje is 4 meter bij 2,5 meter en heeft een schuin dak. De vier kanten zijn – anders dan op de foto – dicht. Er zitten wel kieren tussen de planken zodat de wind erdoor kan waaien. De boomsappen in het hout moeten drogen. Dat sommige planken nat worden van de regen, is niet erg voor het droogproces. Het hout van de bomen op het Jaarbeursplein is na de kap naar Rotsoord gebracht en komt later terug in het Stationsgebied. Op Rotsoord heeft stichting Tafelboom de boomstammen tot planken gezaagd. Zij maken het drooghuisje, plaatsen het en verzorgen het onderhoud.

Werkzaamheden

De bomen moesten weg omdat op het Jaarbeursplein de komende jaren gebouwd wordt aan een ondergrondse parkeergarage, nieuwe gebouwen zoals het World Trade Center (WTC) en de nieuwe inrichting van het Jaarbeursplein. De komende maanden wordt het plein en een deel van de Croeselaan bouwrijp gemaakt om in januari 2016 te kunnen starten met de bouw van de parkeergarage en het WTC. In 2018 worden het plein, de parkeergarage en het WTC in gebruik genomen.

Bron: cu2030.nl

Cookieinstellingen