Demonstratie Pegida strookt niet met belangen ondernemers en bezoekers

Foto: utrecht.nieuws.nl

UPDATE:  26 oktober 2015

UTRECHT – Vandaag heeft een overleg plaatsgevonden met ondernemers uit de Utrechtse binnenstad en burgemeester Van Zanen over de nieuwe Pegida-demonstratie. Ze willen dat de gemeente het aangekondigde protest op zondag 8 november op de Neude verbiedt.

Het gesprek was “constructief”, zegt een woordvoerder van de gemeente.”De burgemeester herkent de zorg en gaat samen met politie en justitie naar de zaak kijken.” Verder benadrukt Van Zanen dat demonstreren een grondrecht is.
De winkeliers vrezen onveilige situaties en hopen daarom dat de gemeente een andere locatie aanwijst buiten het centrum. De vorige keer dat anti-islambeweging Pegida demonstreerde op het Vredenburg was er een aantal confrontaties met tegendemonstranten.

Volgens Jacques Blommendaal van Centrummanagement Utrecht zijn er tienduizenden mensen in de stad op zondag. Ook omdat aan de Oudegracht, de Ganzenmarkt en de Stadhuisbrug een marktwordt georganiseerd.

UTRECHT – Ondernemersorganisatie Centrummanagement Utrecht (CMU) heeft burgemeester Van Zanen met klem verzocht om voor de geplande demonstratie van de anti-islambeweging Pegida op de Neude op zondag 8 november een andere locatie te kiezen. Op 8 november vindt namelijk in de binnenstad de Sint Maartensmarkt plaats en door de demonstratie worden volgens CMU bezoekers, ondernemers en het verkeer in gevaar gebracht. Dit meldt deStadUtrecht.nl

Deze Sint Maartensmarkt trekt ieder jaar duizenden bezoekers. In geval van wanordelijkheden is volgens CMU de kans groot dat de markt wordt verstoord. Daarnaast is de Neude een belangrijke doorgangsroute voor verkeer. Zowel voor de bussen als voor fietsers. Als de demonstratie uit de hand loopt dan heeft dat als gevolg dat deze doorgangsroute wordt afgesloten, aldus CMU.

Verder betekent de demonstratie van Pegida een strop voor de horeca-ondernemers op de Neude omdat juist in het weekend veel bezoekers wat gebruiken op de Neude. Daarom verzoekt voorzitter Jacques Blommendaal van CMU burgemeester Van Zanen om de demonstratie op een locatie buiten de historische binnenstad te laten plaatsvinden.

Cookieinstellingen