Kunstwerk voor Martin Bril in Kanaleneiland

Foto: Roel, CC BY 2.0

UPDATE

UTRECHT – Op dinsdag 27 oktober om ca. 13 uur wordt een 7 meter rond paviljoen van cortenstaal geplaatst in de groenstrook langs het Amsterdam Rijnkanaal (ter hoogte van Rooseveltlaan 316). Het paviljoen wordt per boot vervoerd van de werkplaats in Groot-Ammers naar Utrecht. Om circa 13 uur wordt het met een kraan geplaatst op de betonnen sokkel die klaarligt in de groenstrook.

Het paviljoen maakt deel uit van twee nieuwe ontwerpen die in de vernieuwde groenstrook langs het Amsterdam Rijnkanaal worden geplaatst. Het paviljoen, ontworpen door ontwerpbureau Carve en typograaf Karel Martens, is rond en open. De spijlen waarop het dak rust vormen de letters MARTIN BRIL. Schrijver Martin Bril is in Kanaleneiland geboren en heeft daar de eerste jaren van zijn leven gewoond. Daarnaast zullen er in de graszone langs de Rooseveltlaan twee door Carve ontworpen picknicktafels komen met daarin ruimte om te barbecueën. Dit is de eerste permanente barbecuevoorziening in Utrecht. Beide ontwerpen zijn tot stand gekomen na gesprekken met bewoners uit Kanaleneiland.

Vuurdoop
Op zaterdag 31 oktober worden het paviljoen en de picknicktafels feestelijk in gebruik genomen tijdens het Vuurdoopfestival van 13 tot 16 uur, georganiseerd in samenwerking met partners uit Kanaleneiland: Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland, De Marokkaanse Ouderraad Kanaleneiland, Eiland 8, Knalland, Vers, Rollende Resto, Food for good en Utrecht Natuurlijk. Naast live muziek, lekker eten en verhalenvertellers, wordt om 14.45 uur door schrijver Vrouwkje Tuinman de winnaar bekend gemaakt van de Vuurdoopschrijfwedstrijd. Om 15 uur zal wethouder Cultuur Margriet Jongerius het paviljoen en de picknicktafels officieel presenteren.

UTRECHT – Schrijver Martin Bril krijgt een kunstwerk in zijn geboortestad Utrecht. Het kunstwerk wordt volgende week geplaatst aan de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, meldt de gemeente.

Ontwerpbureau Carve en typograaf Karel Martens ontwierpen een paviljoen van staal, waarvan het dak rust op de letters Martin Bril. Het kunstwerk met een doorsnee van 7 meter is gebouwd in Groot-Ammers. Dinsdag zal het per schip worden vervoerd naar zijn definitieve plek.

Martin Bril werd op 21 oktober 1959 geboren. Bril woonde de eerste jaren van zijn leven in Kanaleneiland. Hij schreef naast columns tientallen boeken en bedacht het begrip ‘rokjesdag’, de eerste mooie dag van het jaar. Bril overleed in 2009 aan slokdarmkanker.

Cookieinstellingen