Ouderen laten zich minder vaak vaccineren tegen griep

Voorkeur voor klassieke middelen...
Voorkeur voor klassieke middelen...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Huisartsen hebben dit jaar minder griepvaccins besteld dan vorig jaar, ondanks de heftige griepepidemie die Nederland vorige winter teisterde, zo meldt BNR in een nieuwsitem.

Joost Timmermans, coördinator van het grieppreventieprogramma van het RIVM bevestigt dat huisartsen dit jaar 3,4 miljoen vaccins bestelden, terwijl dit er vorig jaar nog 3,5 miljoen waren. De afname van bestellingen is al zes jaar gaande, zegt Timmermans: “In 2010 werden er nog 4,03 miljoen vaccins besteld door huisartsen, dus er is inmiddels een daling van ongeveer 600.000, terwijl er in principe een toenemende doelgroep van ouderen is.”

Ouderen

Vooral mensen tussen de 60 en 65 jaar laten zich minder vaak vaccineren, volgens Timmermans. “Zij voelen zich nog gezond en fit en schatten griep niet in als een risico.” Het RIVM maakt huisartsen geen verwijten, zegt Timmermans. “De rol van huisartsen is goede informatie te geven, zodat patiënten zelf een afweging kunnen maken. Huisartsen hoeven patiënten niet te stimuleren de vaccinatie te nemen. We zien bijna niet dat huisartsen patiënten afraden de griepprik te nemen. Als ze het zelf niet zien zitten, verwijzen ze wel door naar een collega.”

Mismatch

Tijdens de griepepidemie die vorig jaar heerste in Nederland waren er ongeveer 10.000 extra ziekenhuisopnames en stierven er 8600 meer mensen dan normaal. Volgens Timmermans hangt waarschijnlijk een groot deel van deze sterfte samen met de griepepidemie. Er was destijds sprake van een mismatch tussen varianten van het virus waar mensen ziek van werden en de varianten waar het vaccin van vorig jaar tegen beschermde. Timmermans: “Misschien hebben patiënten daardoor minder vertrouwen gekregen in het griepvaccin. Maar aan de andere kant zou juist ook de angst voor griep groter kunnen zijn geworden. Maar het is afwachten of daardoor meer of juist minder mensen zich dit jaar laten vaccineren.”

Bron: Medisch Contact

Cookieinstellingen