Duurzaam en gezond eten anno 2030

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Willen we in 2030 negen miljard mensen duurzaam en gezond voeden, dan vraagt dat een forse omslag in het voedselpatroon. Minder vlees en melk en meer groente op het menu. Donderdag presenteert Stichting Natuur en Milieu het Menu van Morgen.

In het Menu van Morgen heeft Natuur en Milieu samen met Jumbo en Oxfam Novib naar eigen zeggen wetenschappelijk berekend met welk voedselpatroon er wereldwijd 9 miljard mensen gezond en duurzaam kan worden gevoed. Als iedere wereldburger over vijftien jaar net zo consumeert als de gemiddelde Nederlander nu, dan zijn daarvoor 3,6 aardbollen nodig, aldus de milieuorganisatie.

Halveer consumptie vlees

In het Menu van Morgen staan forse veranderingen ten opzichte van het huidige voedselpatroon. Nu eet een Nederlander gemiddeld zes dagen per week vlees. Dat moet in 2030 twee tot drie keer per week worden. Ook de consumptie van melk en kaas moet omlaag, aldus het Menu van Morgen. Nu ligt de gemiddelde consumptie per dag op 1,5 glas melk en twee plakken kaas. Over vijftien jaar moet dat één glas melk en één plak kaas zijn.

Eet meer groente

Volgens Natuur & Milieu moet de consumptie van groente omhoog. Nu gaat het om twee scheppen groente per dag. Dat moeten er vijf worden. Consumenten eten nu één keer per maand peulvruchten. Dat moet naar twee keer per week. Het anderhalf handje vol noten per week moet naar anderhalf handje ongezouten noten per dag, aldus het Menu van Morgen.

Natuur en Milieu benadrukt dat het Voedingscentrum de recepten heeft goedgekeurd. De organisatie liet Blonk consultants uitrekenen hoe gezond gegeten kan worden wanneer er een paar miljard meer mensen zijn, zonder de aarde uit te putten.

Cookieinstellingen