Extra budget voor bouwen aan sociale basis

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In 2016 wordt verder gewerkt aan het ontwikkelen het Utrechtse zorgmodel. Het college schuift hiervoor structureel 500.000 euro van de aanvullende zorg naar de sociale basis. 

Deze zogenoemde sociale basis is een belangrijke pijler binnen het Utrechtse zorgmodel. De Utrechter wordt vanuit deze basis zoveel mogelijk ondersteund door het eigen netwerk of door vrijwilligers, dus met informele in plaats van professionele ondersteuning. Dit biedt nieuwe kansen om het stelsel verder te ontwikkelen op het gebied van zorg voor elkaar, initiatieven uit de stad en meer diversiteit in vrijwilligerswerk.

Bestemming

Het extra budget gaat onder meer naar het vergroten van de maatschappelijke participatie van mensen met een beperking, waaronder de digitale zelfredzaamheid; naar het stimuleren van vrijwillige inzet van sociale kwetsbaren en naar vernieuwende vormen van samenwerking en financiering. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan vormen als crowdfunding en het stimuleren van sociaal ondernemerschap. Hiernaast wordt ingezet op meer structurele financiering van enkele initiatieven die tot nu toe op tijdelijke basis subsidie kregen, zoals Stichting Present en Humanitas.

Cookieinstellingen