Extreme drukte blijft uit bij vervoersstaking

Reizigers wijken uit naar auto en taxi
Reizigers wijken uit naar auto en taxi
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het openbaar vervoer in Utrecht heeft, na oproep van de Vakbond FNV aan medewerkers van tram-, bus- en metrobedrijven in Amsterdam en Utrecht om te staken voor betere arbeidsvoorwaarden, tot 8.30 uur stilgelegen.

Qbuzz probeerde de werkonderbreking nog te verhinderen, maar de rechter stelde de vakbond in het gelijk. De verwachting is dat de busvervoerder, die gewoonlijk in de vroege morgen zo’n 180 bussen inzet, zo’n twee ton schade zal lijden door de staking.

Volgens de verkeersinformatiedienst VID pakten meer mensen de auto om naar hun werk te gaan, maar bleef extreme drukte uit. Wel zorgde een ongeluk bij knooppunt Rijnsweerd voor lange files. Taxichauffeurs in Utrecht spreken van een drukke ochtend, omdat veel treinreizigers hun weg per taxi vervolgden. Op het busstation bij Utrecht Centraal waren maar weinig gestrande reizigers te vinden.

De actie is een protest tegen het loonakkoord dat het kabinet van de zomer sloot met drie kleinere vakbonden. FNV wil dat het akkoord van tafel gaat omdat de afspraken nadelig zouden uitpakken voor de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds. Een van de pijnpunten is dat de beloofde loonsverhoging voor rijksambtenaren wordt betaald uit de pensioenpot waar buschauffeurs ook aan meebetalen.

De bussen, trams en metro’s in Amsterdam en Utrecht rijden weer. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat het openbaar vervoer in beide steden weer op schema rijdt. Een woordvoerder van de FNV zegt dat de chauffeurs en bestuurders bereid zijn om opnieuw in actie te komen als dat nodig is. “De komende weken komt daar meer duidelijkheid over.”

 

Cookieinstellingen