Qbuzz Utrecht naar rechter voor werkonderbreking FNV (update)

Zorg voor alternatief vervoer
Zorg voor alternatief vervoer
Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – De voorzieningenrechter heeft woensdag in een kort geding dat is aangespannen door vervoersbedrijf Qbuzz bepaald dat werknemers in het stadsvervoer van Utrecht op donderdagochtend het werk mogen neerleggen.

Vakbond FNV had op maandag acties aangekondigd bij het openbaar vervoer in Utrecht en Amsterdam. Werknemers leggen donderdag het werk neer tussen 5.00 en 8.30 ’s ochtends. Er rijden in beide steden geen bussen, trams en metro’s. Het openbaar vervoer zal in Utrecht naar verwachting tot zeker 10.30 ontregeld zijn.

UTRECHT – De aangekondigde werkonderbreking van FNV op donderdagochtend is voor Qbuzz Utrecht aanleiding om naar de rechter te stappen. Qbuzz betreurt de werkonderbreking. De 300 U-OV bussen en trams die Qbuzz in de ochtendspits inzet, kunnen niet rijden; in ieder geval tot 08.30 uur in de ochtend, maar waarschijnlijk tot een later tijdstip op die dag.

Reden van de voorgenomen werkonderbreking is dat FNV zich niet kan vinden in het loonakkoord voor overheidspersoneel dat drie andere vakbonden op 10 juli jl. hebben gesloten met het kabinet. Qbuzz is geen partij is in deze kwestie. De actie is bovendien disproportioneel omdat meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht hierdoor worden geraakt. Hoewel de oproep van FNV om het werk neer te leggen zich richt tot de medewerkers die zorgen voor het openbaar vervoer in de stad Utrecht, is Qbuzz genoodzaakt om tijdens een eventuele werkonderbreking ook alle U-OV bussen en trams in de regio stil te leggen, omdat zij anders de veiligheid van haar chauffeurs en reizigers niet kan garanderen.

Zorg voor alternatief

Qbuzz treft momenteel maatregelen om de werkonderbreking via de kortgedingrechter te voorkomen. Indien de werkonderbreking toch wordt toegestaan, dan zal het openbaar vervoer op donderdag 15 oktober in en rondom Utrecht zeker tot 10.30 uur onregelmatig rijden. Qbuzz adviseert reizigers om in dat geval voor alternatief vervoer te zorgen of later van huis te gaan.

Cookieinstellingen