Van Zanen pleit voor goede doorstroming vluchtelingen

Foto: CC0 Public Domain

DEN HAAG/UTRECHT – Op het Binnenhof in Den Haag is vrijdag het overleg begonnen tussen kabinet en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten over de opvang van vluchtelingen. Burgemeester Jan van Zanen heeft als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten hieraan een goed gevoel overgehouden. 

433px-Jan-van-zanen-1311232102-217x300Na de bijeenkomst in Den Haag zei hij in een gesprek met de NOS dat er goede randvoorwaarden zijn gecreëerd voor het draagvlak van alle gemeenten om vluchtelingen op te vangen. “Het is hierbij wel belangrijk dat er ook bij de inwoners van een gemeente draagvlak is, maar het kan nu niet zo zijn dat er gemeenten zijn die die zeggen dat zij zich niet aan de gemaakte afspraken hoeven te houden.
Er moeten ook permanent extra woningen bijkomen. “En dan bedoel ik voor iedereen, dus ook voor de mensen die al lange tijd op wachtlijsten staan. Dit helpt enorm om de druk op wachtlijsten te verminderen. De situaties bij de azc’s wordt er dan ook beter op.” Er is besloten dat 10.000 vluchtelingen met een verblijfstatus zo snel mogelijk opgevangen gaan worden in het land in tijdelijke woningen. Het kabinet is niet alleen hard op zoek naar extra bedden voor de noodopvang van vluchtelingen maar dus ook naar extra huizen of kamers voor de vluchtelingen die in Nederland mogen blijven maar nu nog plekken bezetten in asielzoekerscentra. Die groep belemmert de doorstroming wat tot grote problemen in de noodopvang leidt. Van Zanen vindt het verder belangrijk dat gemeenten die hun nek uitsteken voor de opvang van vluchtelingen financieel gecompenseerd gaan worden. “Dit kost allemaal geld. Ik ga ervan uit dat bij de najaarsnota blijkt dat gemeenten financieel worden gecompenseerd.”

Snelle bouw mogelijk

Semi-permanente woningen kunnen binnen een paar weken in een gemeente staan. Dat zegt directeur Harry van Zandwijk van het bedrijf Jan Snel uit Montfoort, een van de specialisten in flexibel bouwen. De bouwer staat te popelen om aan de slag te gaan maar het wachten is volgens hem op groen licht van de gemeenten. “Huizen kunnen we neerzetten, maar dan moet er wel grond beschikbaar komen. De overheid moet minder praten en meer doen. Er moeten contracten gesloten worden met de gemeenten en dan staan de huizen er zo”, aldus Van Zandwijk. Het bedrijf levert al woonruimtes voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (CAO) en heeft dus ervaring met de snelle huisvesting voor asielzoekers. Het zijn complete woningen met een keuken, woonkamer en slaapkamers. “De woningen voldoen aan alle eisen. Ze worden gemaakt in onze fabrieken in Montfoort en Hulst en als we er meer nodig hebben dan laten we ze verschepen uit het buitenland. We hoeven de huizen dan alleen maar neer te zetten en te schakelen”, zegt Van Zandwijk. “Het kan heel snel gaan. Maar dan moeten we wel eerst toestemming hebben om te bouwen.”

 

 

 

Cookieinstellingen