Utrecht wil ‘Weten wat werkt’ in de bijstand

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Net als veel andere gemeenten is het college van Utrecht van mening dat de regels rond de bijstand in de praktijk niet optimaal werken. Daarom stemt het in met het plan ‘Weten wat werkt’ en maakt daarmee gebruik van de ruimte die de nieuwe Participatiewet biedt om lokaal te experimenteren met beleid, regels en sancties.

Met het uitgewerkte onderzoek ‘Weten wat werkt’ wil Utrecht achterhalen wat het effect is van een andere invulling van de verplichtingen en sancties op het gedrag van de bijstandsgerechtigden. Welke resultaten dat heeft, welke tegenprestaties zij leveren en hoe mensen met een uitkering de verminderde of andere regels zelf ervaren. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer inzicht in wat de meest effectieve manier is om bijstandsgerechtigden te stimuleren aan het werk te gaan.

Uitvoering bijstand verbeteren
Het plan van aanpak voor het tweejarige experiment is in samenwerking met de Universiteit van Utrecht ontwikkeld. Er zijn 250 Utrechters met een bijstandsuitkering nodig voor het onderzoek die op vrijwillige basis zullen deelnemen. Voordat de uitvoering van het plan start, moet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid akkoord geven. Samen met de gemeenten Tilburg, Groningen en Wageningen voert Utrecht momenteel een constructieve dialoog met het ministerie voor ruimte voor hun lokale initiatieven. Het ministerie ziet graag dat de gemeenten hun kennis, ervaringen en onderzoeken bundelen om zodoende de uitvoeringspraktijk van de bijstand te verbeteren.

Cookieinstellingen