Nieuwsgierig naar wat op zondag 18 oktober komen gaat?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Alles kits? Dat is het zeker op 18 oktober, de eerste zondag van de herfstvakantie. Maar ‘Alles Kids’? Dat klopt niet helemaal. Weliswaar staan kinderen dan centraal, maar voor ouders en grootouders valt genoeg te doen. Want de  Culturele Zondag voor kinderen in Utrecht is een culturele proef- en speeltuin voor de hele familie.

En wat houdt dat allemaal in? Om te beginnen verandert het Domplein in een reuzendoolhof. Duizenden kartonnen dozen maken van het plein een labyrint waarin kinderen hun weg moeten zien te vinden naar het middelpunt. Er worden ruim 3000 dozen gebruikt voor het doolhof. Per rij worden drie dozen op elkaar gestapeld zodat kinderen er niet overheen kunnen kijken. Tegelijkertijd kunnen er zo’n 300 kinderen in het doolhof (van 30 bij 30 meter) ronddwalen. Het middelpunt wordt waarschijnlijk het standbeeld van Jan van Nassau, dat op het plein staat.

Een ander aansprekend onderdeel is een vossenjacht in Hoog Catharijne, waarin kinderen met een stempelkaart op zak op zoek gaan naar bekende figuren zoals Jip & Janneke, de Kikker uit de boeken van Max Velthuijs, het poppetje Minions, de gele zeespons SpongeBob, Pippi Langkous en Elsa uit Walt Disney’s Frozen. Als de kinderen een volle kaart hebben verzameld met tien stempels krijgen ze een verrassing.

En verder zijn er voorstellingen, workshops, rondleidingen, schminksessies, lezingen, proefjes en activiteiten waar kinderen zelf aan de slag kunnen. Van 11.00 uur ’s ochtends tot laat in de middag is er van alles te beleven en vrijwel alle programma’s zijn gratis te bezoeken. Alles Kids is ook de start van Herfststukjes, het jeugdtheater vakantieprogramma van zes theaters in de regio Utrecht. Let op: om aan te geven welk programma voor welke leeftijd geschikt is, staat achter elk programmaonderdeel een leeftijdsaanduiding.

Er is zo veel…
Tijdens Alles Kids gebeurt er van alles op het gebied van muziek, dans, literatuur, film, theater en zelfs koken. Zo is er bijvoorbeeld voor de allerkleinsten een poppentheater, kunnen kinderen een eigen animatiefilm maken in Filmtheater ’t Hoogt en is er in TivoliVredenburg een open podium en optredens van Rico en A.R.T., het Domstad Jeugdorkest en het Utrechtsch Studenten Concert. In het Stadhuis kunnen kinderen hun ouders naar de opvang brengen voor een interessant programma over ouderschap. Het Vredenburgplein verandert in een springkussenfestijn met een opblaasbare draak, een ballenbak, een klimpiramide en nog veel meer. In Hoog Catharijne maakt Niels de Hoog een reuzenkleurplaat en iedereen mag helpen deze in te kleuren. Of ga op vossenjacht naar bekende karakters uit films, boeken en van televisie en maak kans op een leuk cadeautje.

Alles Kids en de wereld van de wetenschap
Niet alleen is er aandacht voor kunst en cultuur, maar ook op het gebied van de wetenschap is er veel te doen. Zo kunnen kleine wetenschappers terecht in Bibliotheek Utrecht voor lezingen over de speciale band met een huisdier en het gedrag van pubers. Het Universiteitsmuseum organiseert onderzoeken naar DNA, het geheugen en haaientanden. Chantal Kemner, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie, geeft een Culturele Zondagen College in samenwerking met de Universiteit Utrecht over de ontwikkeling van het brein in de Winkel van Sinkel en wetenschappers geven antwoord op alle vragen over de hersenen tijdens een wandeltocht door een megabrein op de Stadshuisbrug.

Het moet wel heel vreemd lopen wil er niet iets van je gading zijn lijkt ons. Wie gericht wil zoeken, zie het volledige programma op www.culturelezondagen.nl

Cookieinstellingen