Ook elektricien is strafbaar bij illegale hennepteelt

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Zo’n klus lijkt aantrekkelijk. Zeker als daar een leuk bedrag mee te verdienen valt. Maar een elektricien riskeert wel een forse straf of boete, indien hij werkzaamheden uitvoert voor illegale hennepteelt. Met deze boodschap staan OM en politie op de Elektroechniekvakbeurs die morgen van start gaat. 

Het OM en de politie gaan bezoekers van de beurs voorlichten over de nieuwe Opiumwet die sinds 1 maart van kracht is. Zij willen wijzen op de risico’s en gevaren van illegale hennepteelt. Wetsartikel 11a OW (Opiumwet) stelt handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van de illegale hennepteelt strafbaar.

Vermoeden

Een elektricien is bijvoorbeeld strafbaar als hij stroom aanlegt waarvan hij weet of kan vermoeden dat die stroom gebruikt wordt voor de georganiseerde hennepteelt. Door de elektra aan te leggen, faciliteert de elektricien georganiseerde hennepteelt en dat is strafbaar. Daar staat een forse straf op: een gevangenisstraf tot drie jaar of een geldboete tot 81.000 euro. OM, politie en partners willen de beroepsgroep van elektriciens en installateurs weerbaar maken tegen de criminele organisaties en individuen die zich bezighouden met georganiseerde hennepteelt. In diverse publicaties en online worden hen handvatten geboden ter herkenning en voorkoming van het (on)bewust faciliteren van illegale henneppraktijken. Maar ook in de stand op de Elektrotechniekbeurs, waar beursbezoekers zich in een heuse illegale hennepkwekerij wanen.

Melden
Het is van belang dat elektriciens en installateurs die door criminelen voor een klus worden benaderd, het aanbod afslaan en melding doen bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. Ook wanneer zij enkel een redelijk vermoeden hebben van illegale henneppraktijken.

Surf voor meer informatie naar zoekdespanningnietop.nl

Cookieinstellingen