Europese waardering voor stadsgesprek Energie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht maakt kans op de EUROCITIES Award 2015 in de categorie ‘Participatie’. Een internationale jury nomineerde Utrecht vandaag vanwege de bijzondere aanpak van het stadsgesprek Energie.

In maart en april 2015 organiseerde de gemeente een stadsgesprek energie, waarbij zij door middel van loting een doorsnee van de Utrechtse bevolking uitnodigde om een energieplan voor de stad te schrijven. Het idee hiervoor ontstond door het boek Tegen verkiezingen van David van Reybrouck. Doel van het stadsgesprek was om breed gedragen aanpak te ontwikkelen om als stad klimaatneutraal te worden. Bijna alle deelnemers (97%) gaven na afloop aan tevreden of zeer tevreden te zijn over het stadsgesprek energie. Het stadsgesprek leverde de stad een energieplan op, dat na de zomer in de gemeenteraad wordt besproken: www.utrecht.nl/energieplan. Wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk: “Deze nominatie voor een Europese prijs laat zien dat we goed bezig zijn. Het was een uniek proces om met 165 willekeurig gekozen Utrechters een energieplan te maken. Andere steden kunnen van ons kunnen leren.”

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op 4 november in Malmö, tijdens de jaarlijkse vergadering van het EUROCITIES netwerk. De andere genomineerde projecten in de categorie ‘Participatie’ zijn: Edinburgh met Edinburgh in bloom en Glasgow met OPEN Glasgow – city data hub.

EUROCITIES is het netwerk van de grootste steden in Europa. Ruim 130 steden, waaronder Utrecht, zijn lid. Het biedt een platform voor kennisdeling tussen steden en belangenbehartiging van steden op EU-niveau. Wethouder van Hooijdonk is voorzitter van het Eurocities Milieuforum.

 

Reacties