Utrecht derde meest vriendelijke fietsstad ter wereld

Foto: Copenhagenize.eu

UTRECHT – Utrecht is dit jaar opnieuw op de derde plek geëindigd op de lijst van meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Dat maken de samenstellers van de Copenhagenize Index, voor de top 20 meest fietsvriendelijke steden ter wereld, dinsdag bekend. In 2013 werd Utrecht ook al derde op de tweejaarlijkse lijst.

De index komt tot stand door de fietsvriendelijkheid in 122 grote steden te meten aan de hand van dertien indicatoren. Gekeken wordt onder meer naar het fietsbeleid, de faciliteiten en de infrastructuur. De top 20 bestaat uit steden uit veertien landen over drie continenten.

Straks op 1?

Wellicht dat Utrecht nog een of twee plaatsen kan stijgen als de huidige fietsenzee voor het station heeft plaatsgemaakt voor 33.000 stallingsplekken. Op het grootste OV-knooppunt van Nederland worden de komende jaren ruim 22.000 fietsparkeerplekken gebouwd. Rondom het nieuwe Utrecht Centraal, de OV-terminal, verspreid over vijf grote stallingen aan zowel de oost- als westkant. Fietsers stallen daar hun fiets op toplocaties direct bij de ingangen van het station. Dichterbij parkeren kan niet. Bovendien moeten in het gebied daar omheen nog eens 11.000 fietsparkeerplekken bij komen. Onder meer op het Vredenburg, waar in 2013 de fietsenstalling is teruggekomen. Op het Jaarbeursplein is in 2014 een nieuwe stalling geopend, en aan de centrumkant van het spoor komt de grootste fietsenstalling ter wereld. Het aantal fietsklemmen moet in de toekomst zo goed als overeenkomen met het aantal fietsen, zodat straks elke fietser zijn of haar fiets in een klem kan zetten. De overlast van fietsen in de openbare ruimte wordt hiermee aanzienlijk verminderd.

P-route fiets

De nieuwe ‘P-route fiets’ in het stationsgebied en de binnenstad is sinds dinsdag 2 juni in werking. Utrecht verwijst als eerste stad ter wereld nu niet alleen auto’s maar ook fietsers via digitale borden op straat naar vrije parkeerplekken in de fietsenstallingen. Het werkt hetzelfde als de P-route voor auto’s. Op de aanrijroutes naar de binnenstad en het stationsgebied tonen 21 digitale borden het aantal vrije plaatsen in de dichtstbijzijnde stallingen en geven de route aan naar die stallingen. Als een stalling vol is, worden fietsers verwezen naar een fietsenstalling in de buurt waar nog wel plek is. Er zijn zes stallingen op het systeem aangesloten, vier ervan zijn in het Stationsgebied. Westplein, Lange Koestraat, Jaarbeursplein en Vredenburg.

Wereldleider

“Utrecht blijft het kleine broertje van Amsterdam”, aldus de samenstellers van de lijst. “Maar Utrecht blijft een wereldleider onder de kleine steden.” Zo roemt de jury de nieuwe fietsenstalling voor 12.500 fietsen op het Jaarbeursplein. Amsterdam werd dit jaar verslagen door Kopenhagen en daalde van de eerste naar de tweede plek. Eindhoven eindigde dit jaar als vijfde op de Copenhagenize Index.

 

 

Cookieinstellingen