Celstraf geëist tegen verdachte mensenhandel De Bilt

Foto: CC0 Public Domain

DE BILT – Dankzij een melding van een hotel in De Bilt, kon op 21 januari 2015 een 19-jarige verdachte van mensenhandel worden aangehouden. Op de kamer wordt het slachtoffer aangetroffen, 17 jaar oud, zonder geld en zonder legitimatie. Zij heeft aangifte gedaan. Vandaag moest de verdachte voor de rechter verschijnen.

Op 21 januari ziet de politie dat de verdachte incheckt en de kamer even later via het balkon verlaat. Kort daarna gaat een man de kamer binnen; hij verlaat die weer na een uur. Daarna komt de verdachte terug en gaat hij via het balkon weer de kamer binnen. Het meisje, dat nog minderjarig is, heeft die dag vier klanten.

In het (digitaal) onderzoek zijn diverse personen gehoord en camerabeelden bekeken. Uit de verklaring van de aangeefster komt naar voren dat ze de verdachte ongeveer een half jaar kende en verliefd op hem was. Eind december 2014 vroeg hij haar geld te verdienen in de prostitutie. Dat wilde ze niet, maar na een maand gaf ze toe. Hij  plaatste  een foto van haar op kinky.nl. De verdachte boekte hiervoor een kamer in het hotel in De Bilt. Hij moest de reservering nogal eens verzetten. Ook vroeg hij steeds om een kamer op de begane grond, bij een parkeerplaats. Omdat de verdachte zelf uit het nabijgelegen Bilthoven komt, kreeg de receptionist argwaan en waarschuwde hij de politie.

Persoonlijkheidsstoornis

De verdachte heeft een voorgeschiedenis. Op 15 mei 2013 veroorzaakte hij een dodelijk ongeval op de Hessenweg in De Bilt. Deze zaak werd pas in november 2014 onherroepelijk toen het Hof van Arnhem hem hiervoor veroordeelde. Direct na de uitspraak haalde hij het meisje over om te werken in de prostitutie. Op de zitting verklaarde hij ontkennend over zijn rol. Het initiatief kwam van haar, hij heeft er geen geld aan verdiend. De deskundigen die hem hebben onderzocht, hebben een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd: narcistische trekken, een gebrekkige empathie en egocentrisme.

De officier vond op basis van het dossier de rol van de verdachte bewezen: hij heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, aan ‘schending van mensenrechten’. Dat is een ernstige vorm van criminaliteit waarvoor de strafmaat in het recente verleden is verhoogd. Bij zijn eis hield hij rekening met de korte duur, de jonge leeftijd van de verdachte maar ook met zijn documentatie. Hij eist daarom de 81 dagen jeugddetentie die in de eerdere zaak voorwaardelijk waren opgelegd. Voor het nieuwe feit eiste hij een celstraf van 14 maanden waarvan vier voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar met daarbij reclasseringscontact, een behandelverplichting, dagbesteding, een contactverbod en een locatiegebod.

Cookieinstellingen