Jeremiebrug geplaatst op definitieve plek

Foto: Neushorn, CC BY-SA 3.0

UTRECHT – De monumentale Jeremiebrug is op maandag 1 juni om 10 uur op zijn definitieve plek, over de Vikingrijn bij de kruising met de Alendorperweg, geplaatst en gemonteerd.

In 2011 is de Jeremiebrug deel voor deel uit elkaar gehaald en naar een tijdelijke locatie overgebracht. Nu zijn alle brugdelen weer in elkaar gezet. En is vandaag het dek van de brug (de weg erover heen) op de landhoofden (steunpunten) geplaatst. De brug wordt nu op de plek verder gereconstrueerd en gaat in augustus open. Dan kunnen voetgangers maar ook fietsers en hulpdiensten over de brug en kunnen kanovaarders er onderdoor.

2f9bea0d1b

Naar Máximapark

De Jeremiebrug moest vanwege de spoorverbreding Utrecht CS – Lunetten vervangen worden. Omwonenden zagen de brug graag op een andere plek in de buurt terugkomen, maar geen van de mogelijke locaties bleek geschikt te zijn. Het initiatief van de Vrienden van het Máximapark om de bijzondere brug naar het Máximapark te halen bleek een uitkomst. Zowel bewoners als gemeente zijn blij met deze oplossing.
Een markant stukje Utrechtse geschiedenis: de monumentale Jeremiebrug (bouwjaar 1912). In combinatie met de bestaande oude lindebomen vormt de brug een sfeervolle entree van het park .

De Jeremiebrug (bouwjaar 1912) heeft de status van gemeentelijk monument. Tussen 1890 en 1935 lag bij deze brug een stopplaats voor de trein Amsterdam – Utrecht – Arnhem. Er stond destijds nog geen echt station, maar wel een hierop gelijkende brugwachterswoning.

Cookieinstellingen