Utrechtse woningmarkt in de lift

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het gaat goed met de Utrechtse woningmarkt. Wel blijft er een groot tekort aan middeldure huurwoningen (vrije sector). Dit blijkt uit het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling (MPSO) 2015. Tijdens de Provada in Amsterdam RAI op dinsdag 2 juni, zal de wethouder Wonen, Paulus Jansen, de eerste publieksversie van het MPSO overhandigen aan Wienke Bodewes, CEO van Amvest.

Wethouder Paulus Jansen: “Wij zetten in op middeldure huurwoningen omdat er veel vraag naar is. Daarbij komt dat met voldoende aanbod in deze sector de instroom in sociale huurwoningen wordt beperkt en deze woningen beschikbaar komen voor de groep waarvoor ze zijn bedoeld. Ook kunnen we afgestudeerden voor de stad behouden en ouderen een alternatief bieden voor een koopwoning.” Om de komende 10 jaar aan de vraag in Utrecht te kunnen voldoen, zijn per jaar ongeveer 2.000 vrije sector huurwoningen nodig. Het gaat vooral om woningen met een huurprijs tussen de 710 en 900 euro per maand. Hoewel de woningbouw in de lift zit, blijft het tekort aan woningen in dit segment groot (tussen de 250 en 1.200 woningen per jaar de komende 5 jaar). De gemeente Utrecht wil met het Actieplan Middeldure Huur het aanbod in deze sector vergroten. Onder meer door het benaderen van ontwikkelaars en beleggers die in deze sector kunnen investeren.

Bouwprojecten
Voorbeelden van projecten in de middeldure huursector zijn Twogether door Syntrus Achmea (Bouwfonds) en een project op de Veemarkt, waar BouwInvest met BAM en AM appartementen in dit segment realiseert. BouwInvest investeert ook in Zijdebalen, waar de combinatie Hurks en Van Wijnen ontwikkelt. Voorbeelden van afgeronde projecten zijn Buenos Aires en de Bruisdreef, ontwikkeld door respectievelijk Jebber en Mitros.

Herstel Utrechtse woningmarkt
Op basis van de marktontwikkelingen heeft Utrecht in het MPSO een prognose gemaakt van het totaal aantal woningen dat de komende jaren in aanbouw gaat. Dit aantal loopt de komende jaren op door het herstel op de woningmarkt. In 2014 is de bouw gestart van bijna vier keer zoveel woningen als het jaar daarvoor (bijna 2.600 in 2014, ten opzichte van een kleine 700 in 2013). Het aantal woningverkopen (transacties) steeg in 2014 tot boven de 3.000, ten opzichte van ongeveer 2.100 in 2013. Ook de koopsom is gestegen en het aantal dagen dat een woning te koop staat is afgenomen.

In 2015 verwacht Utrecht dat er 1.925 woningen in aanbouw worden genomen. Daarna gaat dat aantal volgens de prognose hard omhoog: in 2016 en 2017 wordt gestart met de bouw van ruim 3.330 woningen. Daarvan bestaat ongeveer 20% uit beleggershuurwoningen. Het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling is afgelopen week na vaststelling door het college met de stukken rond de Voorjaarsnota ter besluitvorming naar de gemeenteraad gestuurd. Per wijk zijn alle ruimtelijke ontwikkelingsprojecten in Utrecht beschreven, inclusief de financiƫle stand van zaken. Het gaat om grondexploitatieprojecten, particuliere initiatieven (van bijvoorbeeld een ontwikkelaar, corporatie, eigenaar of groep bewoners) en openbare ruimte projecten, die de komende jaren ontwikkeld worden. Naar verwachting wordt het MPSO eind juni in de raad besproken.

 

Cookieinstellingen