Meer dan 1000 kinderen starten met de moestuinlessen bij Utrecht Natuurlijk

Foto: Utrecht Natuurlijk

Vandaag, dinsdag 9 april, tijdens de Week van de Schooltuin en de Nationale Buitenlesdag, opende groep 6 van Basisschool De Oase uit Utrecht het nieuwe schooltuinseizoen van Utrecht Natuurlijk. Dit gebeurde op de tuin van Stadsboerderij Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn.  

Meer dan 1000 kinderen van Utrechtse basisscholen starten vanaf april weer met de moestuinlessen van Utrecht Natuurlijk. Ze werken de komende maanden in eigen of gemeenschappelijke tuinen en ontdekken van alles over het verbouwen van voedsel. Zo ervaren ze wat er komt kijken bij het planten en zaaien, het onderhouden en het oogsten van gewassen. Later in het seizoen vertrekken de leerlingen weer naar huis met sla, radijsjes, andijvie, kruiden, bloemen, wortels en aardappelen. Het schooltuinieren maakt een belangrijk deel uit van de rijke natuur- en educatieprogramma’s van Utrecht Natuurlijk. Het zelf ervaren en doen, ontdekken en onderzoeken van de schoonheid van de natuur en de natuurlijke kringlopen staan hierin centraal.
‘Met een moestuin zijn kinderen lekker buiten in het groen aan de slag. Kinderen kunnen zo leren hoe plantjes groeien. Het eten uit de winkel en op het bord wordt daarmee een stuk minder vanzelfsprekend. Dat kinderen straks zelf eigen sla of wortels kunnen oogsten, is zowel leuk als leerzaam!’, aldus wethouder Linda Voortman.
Utrecht Natuurlijk heeft zich, samen met andere Utrechtse organisaties en de gemeente Utrecht, als doel gesteld dat in 2030 ieder kind op een Utrechtse basisschool ten minste een keer een zelfgekweekte groente heeft gegeten.
‘Ervaringen die kinderen tijdens het schooltuinieren samen beleven, herinneren ze zich meestal hun hele leven. Deze positieve betrokkenheid bij hun natuurlijke omgeving stimuleert hen om (later) gezonde en duurzame keuzes te maken’, aldus Selma Renting, adviseur natuur- en milieueducatie Utrecht Natuurlijk.
 
Bijna 100 jaar expertise
In Utrecht werden de eerste schooltuinen aangelegd tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Met de groenten die de kinderen in de schooltuinen verbouwden, leverden zij een bijdrage aan het schaarse voedselpakket voor hun gezin. Bovendien drong het besef door dat natuur belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Daarom maakt schooltuinieren vandaag de dag nog steeds een belangrijk deel uit van het natuureducatieprogramma van Utrecht Natuurlijk voor het basisonderwijs en eten jaarlijks honderden leerlingen zelf verbouwde groenten uit de tuinen van Utrecht Natuurlijk.
 
Week van de Schooltuin
Van 8 t/m 12 april 2024 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin, een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. De schijnwerpers worden gezet op het belang en het plezier van schooltuinieren. Dit jaar onder het motto Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper! In 2024 doen er zo’n 85.000 leerlingen mee.

Cookieinstellingen