Studenten ontwikkelen ‘klimaatgames’

Foto: HKU

Verzin en maak in een week tijd een game die aanzet tot nadenken over klimaat en duurzaamheid. Dat is de opdracht die 124 studenten van de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) deze week meekrijgen tijdens een zogeheten game jam.

Aan het einde van deze week leveren de bachelorstudenten van de UU en de studenten Games en Interactie van de HKU een zogeheten serious game op, een spel waarbij vermaak en een boodschap hand in hand gaan. De UU-studenten zorgen voor expertise op duurzaamheidsgebied, de HKU-studenten zijn experts op het gebied van het maken van games. In een vak waarin studenten van zulke verschillende achtergronden samenwerken op één thema, verrijken de verschillende disciplines elkaar – zo is het idee.
Vier externe partners sluiten zich bij het project aan en geven de groepjes studenten een specifieke opdracht mee. Zo wil De Herenboeren, een organisatie die zich bezighoudt met kleinschalige duurzame voedselproductie, een game die zich richt op de ecologische voordelen van natuurinclusieve landbouw.
“Een serious game is bij uitstek een medium om zulke complexe zaken uit te leggen”, zeggen Joost Vervoort, Astrid Mangnus en Karin Rebel van het Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling die het project vanuit de UU organiseren. “Juist omdat een game een interactief of competitief element bevat, is de betrokkenheid van de speler groot. En dat biedt mogelijkheden om een ingewikkeld verhaal over het voetlicht te kunnen brengen.”
Aan het eind van de game jam leveren de studenten speelbare prototypes van een serious game op, die kunnen worden gespeeld op vrijdag 8 februari tussen 11 en 14 uur  in de Games en Interactie-ruimte van de HKU.  

Reacties