Jeugdtrauma bepaalt stressgevoeligheid

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Onderzoek van het UMC Utrecht Hersencentrum laat zien dat chemische veranderingen in het DNA samenhangen met jeugdtrauma en dat deze de reactie op stress direct beinvloedt. Blootstelling aan stress tijdens de vroege jeugd verhoogt levenslang het risico op psychische klachten. Dit meldt Universiteit Utrecht.

Het was onduidelijk waarom stress tijdens de vroege jeugd zo lang de kwetsbaarheid kan vergroten. Dit onderzoek in mensen ondersteunt eerdere bevindingen uit dierstudies en legt een biologisch mechanisme bloot waardoor stress vroeg in het leven levenslang de stresskwetsbaarheid vergroot. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

DNA-methylatie is een epigenetische verandering die het DNA niet verandert maar wel de activiteit van genen bepaalt. Met een genoomwijde DNA-methylatiestudie werd onderzocht of verschillen in DNA-methylatie samenhangen met de reactie op stress gemeten met het stresshormoon cortisol. Daaruit bleek dat er op één locatie van het KITLG-gen een duidelijke samenhang was tussen jeugdtrauma en iemands stressreactie op volwassen leeftijd.

Deze samenhang werd ook in twee onafhankelijke samples gevonden in samenwerking met de afdeling Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut in München. Deze resultaten kunnen helpen om beter te begrijpen waarom mensen zo verschillend op stress reageren en uiteindelijk welke mensen het meest kwetsbaar zijn. Dit onderzoek sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht.

Bron: UU.nl

Cookieinstellingen