‘Nooit meer misprikken’!

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes zijn met hun Vascoscoop de winnaars van de Ureka Mega Challenge 2015. De jury beloont de uitvinding met een prijs van 50.000 euro. Het handzame apparaatje helpt verpleegkundigen om bij nierpatiënten die dialyseren in één keer, zonder mis te prikken, de shunt te vinden. Het Piratenspel ‘De Reis van 5’ wint de Publieksprijs van 25.000 euro.

Ureka-Finale-2015-102-(Medium) (1)De jury van de Ureka Mega Challenge is onder de indruk van de Vascoscoop en ziet een enorme potentie voor het apparaatje. ‘Behalve bij patiënten die hemodialyse ondergaan, zijn ook toepassingen denkbaar in de zorg voor traumapatiënten en in moeilijke situaties zoals in oorlogsgebieden’, aldus de jury. Dat geeft deze uitvinding enorm veel power.

Werking

De Vascoscoop is iets groter dan een horloge. Verpleegkundigen kunnen het apparaatje met een bandje aanbrengen op de arm van de patiënt. Op het schermpje zien zij een echobeeld van de naald én de shunt, de onderhuidse verbinding tussen ader en slagader voor de hemodialyse. Zo kunnen ze de shunt in één keer goed aanprikken. Nederland telt 6.000 dialysepatiënten die wekelijks hun bloed moeten laten ontgiften door een machine, omdat hun nieren niet meer werken”, vertelt uitvinder Jan Zijlstra, gepensioneerd radioloog. “In de praktijk wordt bij 20 tot 40 procent van de patiënten de eerste keer mis geprikt. Dat leidt tot pijn, bloeduitstortingen, stolsels, infecties en soms tot verlies van de shunt, terwijl dat letterlijk hun life line is. De Vascoscoop is een echte doorbraak. De Nierstichting staat achter ons. Er is een nauwe samenwerking met nefroloog Peter Blankestijn en Pontes Medical van het UMC Utrecht. Ook werken we samen met het academisch ziekenhuis Maastricht, de Technische Universiteit Delft, De Nierpatienten Vereniging Nederland en het innovatieve bedrijf Novioscan. We willen het apparaatje in 2017 op de markt brengen.”

 

Cookieinstellingen