Hogeschool Utrecht pakt ‘masterweigeraars’ aan

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT De Hogeschool Utrecht heeft in de prestatieafspraken die in 2012 met het ministerie van Onderwijs zijn gemaakt, vastgelegd dat eind dit jaar 86 procent van de docenten een masterdiploma heeft. Maar het meest recente strategische plan gaat een stap verder. Hierin is bepaald dat in 2020 alle docenten een master moeten hebben – of op z’n minst met een masteropleiding bezig moeten zijn.

Docenten die bij de HU in dienst komen moeten daarom een masterdiploma hebben en tijdelijke contracten van docenten-zonder-master worden niet omgezet in een vast dienstverband, wat dit voorjaar al tot studentenprotest heeft geleid. Docenten die al in dienst zijn maar alleen een bachelortitel hebben, worden geacht zo snel mogelijk een master te halen. Een harde kern van 37 docenten bij de Hogeschool Utrecht is niet van plan een master te halen. De hogeschool dreigt deze masterweigeraars over te plaatsen of in het uiterste geval te ontslaan. Dat meldt het hogeschoolblad Trajectum. Omdat een ‘harde kern’ van 37 docenten met een vaste aanstelling niet van plan is een masteropleiding te volgen, scherpt het college van bestuur het beleid nu aan, meldt het hogeschoolblad Trajectum. In een brief aan de medezeggenschapsraad schrijft het bestuur dat masterweigeraars te maken krijgen met arbeidsrechtelijke consequenties. Weigeraars krijgen een andere functie aangeboden waarvoor de mastereis niet geldt, wat neer komt op degradatie. Als ze daar niet aan willen krijgen ze een vaststellingsovereenkomst aangeboden waarin het arbeidscontract met wederzijds goedvinden ontbonden wordt. Masterweigeraars die daar niet op in gaan wacht de uitsterste consequentie: ontslag.

Niet aansturen op ontslag

“We willen dat onze docenten een niveau hoger geschoold zijn dan de studenten aan wie ze les geven”, laat een woordvoerder van de Hogeschool Utrecht desgevraagd weten. “We stellen hoge kwaliteitseisen aan ons onderwijs en onderzoeksvaardigheden vinden we erg belangrijk.” Als de hogeschool er niet uitkomt met de masterweigeraars zou begeleiding naar ander werk of deeltijdontslag de eerste mogelijkheid zijn, volgens de woordvoerder. “Ontslag is niet iets waar we op aansturen.”

Notoire neezeggers

Sectorbestuurder Roelf van der Ploeg van vakbond AOb noemt het dreigen met arbeidsrechtelijke consequenties “uiterst ongelukkig op het moment dat je mensen wil motiveren. Volgens mij heeft een masteropleiding alleen zin als zowel werkgever als werknemer ervan overtuigd zijn dat zo’n diploma halen nut heeft.” Er zullen in de groep docenten ongetwijfeld “notoire weigeraars zitten die overal nee op zeggen”, aldus Van der Ploeg, “maar er zitten vast ook mensen tussen die bijvoorbeeld mantelzorgen of net drie kleine kinderen hebben. Dan is het goed voorstelbaar dat studeren echt niet uitkomt. Tenzij de werkgever zegt: studeren mag helemaal in onze tijd. Maar dat is niet zo.” Hij kan zich niet voorstellen dat goede docenten ontslagen kunnen worden vanwege het simpele feit dat ze geen masteropleiding volgen. Deeltijdontslag kan sowieso alleen met wederzijdse instemming.

Hoger plan

Hogescholen willen meer masters voor de klas om het onderwijs naar een hoger plan tillen. Ze hebben daarom in de prestatieafspraken beloofd het opleidingsniveau van hun docenten te verhogen, maar geen enkele hogeschool is daarin zo ambitieus als de HU. De streefcijfers van de andere grote hogescholen liggen tussen de 70 en 80 procent. Hogeschool Inholland is zelfs al tevreden als eind dit jaar 61 procent van de docenten een masterdiploma heeft.

Bron: Hogeronderwijs.nu.

Cookieinstellingen