POWER: Europees watermanagement met het oog op 2020

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Europese Commissie heeft het project POWER (Political and sOcial awareness on Water EnviRonmental challenges) geselecteerd voor het EU-Horizon 2020 onderzoeksprogramma.

Klimaatverandering en verstedelijking, twee belangrijke trends in de eenentwintigste eeuw, hebben enorm veel invloed op de wereldwijde watervoorziening, economische ontwikkeling en het menselijk welzijn. Stedelijke gebieden absorberen de bevolkingsgroei, en dat gaat sneller dan ooit. Steden moeten radicaal en razendsnel hun watermanagement en -beleid aanpassen op de grote toestroom aan inwoners.

Sociale, technologische en politieke innovatie, samengebracht in een integrale strategie, biedt vaak effectievere oplossingen voor de globale milieu-uitdagingen dan de meer gevestigde, traditionele beleidsmechanismen. De laatste jaren zijn de milieuopgaven dan ook meer benaderd met een sociaal-bewuste aanpak, en werd duidelijk dat die sociale innovatie een enorme drijfveer kan zijn voor milieubeleid. Dit verschijnsel gaat in POWER een grote rol spelen, en Utrechts onderzoek naar overstromingsgevaar en stedelijke aanpassing op klimaatverandering vormt hiervoor de basis.

POWER is een samenwerking tussen KWR Watercycle Research Institute en de Universiteit Utrecht, en wordt gecoördineerd door prof.dr. Paul Fleming van De Montfort University in Groot-Brittannië, prof.dr. Peter Driessen van het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht en prof.dr. Kees van Leeuwen van het Copernicus Institute en KWR.

City Blueprints
Het tweede deel van de basis van POWER wordt gevormd door andere beoordelingen, zoals City Blueprints. Dit zijn evaluaties die KWR in 45, voornamelijk Europese gemeenten en regio’s uitvoerde en waarmee integraal watermanagement van die regio is beoordeeld. Het blijkt dat de Blue City Index, die volgt uit de City Blueprint analyse, sterk samenhangt met het bruto binnenlands product per persoon, de ambities van lokale autoriteiten op het gebied van watermanagement, vrijwillige deelname, en diverse bestuurlijke indicatoren van de Wereldbank.

Cookieinstellingen