The Ministry of Silly Walks

Foto: Southtyrolean CC BY 2.0

UTRECHT – Op zaterdag 27 juni vindt in de Botanische Tuinen in Utrecht het Festival deBeschaving plaats. Het programma omvat onder meer een Experimentenparcours. Een onderdeel hiervan heeft de ietwat curieuze naam ‘Ministry of Silly Walks’ meegekregen. Voor de herkomst van de naam gaan we even terug naar de jaren 70.

door Winny Cloesmeijer, redacteur

Liefhebbers van de Engelse tv-serie Fawlty Towers kunnen ongetwijfeld het paraderende en parodiërende nazi-loopje van acteur John Cleese levendig voor de geest halen. In deze zeer populaire en met veel prijzen gelauwerde tv-serie (1975-1979), maakt de 1.96 meter lange en stijf ogende Cleese indruk; met de lenigheid van zijn lower extremities is niets mis, zo blijkt. Integendeel. Jaren eerder liet hij in de tv-serie Monty Python (1969-1974 ) ook al zien wat hij in huis had. De meningen over de hierin getoonde absurdistische humor waren verdeeld. Zo vond Mick Jagger de serie met sketches en animaties iets van ‘oude mannen die hun jeugd proberen te herleven’ en was George Harrison een groot fan. Een grote publiekstrekker was de serie dankzij de inbreng van John Cleese zeker. In een van de sketches speelt Cleese de minister van een fictief Brits departement dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes (silly walks). Cleese loopt op diverse rare manieren, en zijn silly walks gaan een compleet eigen leven leiden, dankbaar opgepikt door de merchandising. Voor wie de sketch nog niet heeft gezien of zijn geheugen wil opfrissen volgt hier een fragment:

Cleese zelf vond de sketch niet goed, maar schrijft het succes toe aan de uiterst grappige manier waarop ‘zijn’ loopjes zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk heeft hij gelijk. Hij scoort – meer dan de overige spelers met een raar loopje – de grootste lachsalvo’s. Maar we gaan terug naar het nu: hoe zit het met uw looptred? We zien onszelf zelden in die positie. Is ook niet iets waarbij u elke dag stilstaat. Maar nu we dat toch aan het doen zijn; op 27 juni kunt u bij Festival deBeschaving terecht bij Utrechts eigen Ministry of Silly Walks. Hier kunt u – al dan niet behept met o-benen, x-benen, platvoeten of voetbalknieën – uw loopje wetenschappelijk laten onderzoeken en uw eigen bewegingsprofiel maken. Aan de hand daarvan kunt u zien hoe u loopt. En test u of u makkelijker op naaldhakken of plateauzolen loopt dan uw vrienden. Een beetje confronterend misschien, maar ook om – bij voorkeur met vrienden – heel hard te lachen. Maar dan deze keer om uzelf.

Zie informatie: www.debeschaving.nl

 

 

 

Cookieinstellingen