Europa maakt inhaalslag met voedselproductie

Marktaandeel Europa in voedselindustrie is gedaald
Marktaandeel Europa in voedselindustrie is gedaald
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Universiteit Utrecht is toegetreden tot het Europese consortium FoodBest, een internationale ‘Knowledge and Innovation Community’ (KIC) voor onderzoek naar duurzame methodes voor de ontwikkeling van gezond en aantrekkelijk voedsel. Oftewel: Europa’s antwoord op de wereldwijde concurrentie en haar dalend marktaandeel in de voedselindustrie. 

KIC is een Europees programma ter stimulering van innovatie, onderzoek en onderwijs, om de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor Europa momenteel staat, aan te gaan. De Europese voedselindustrie is – met een omzet van 836 biljoen euro – de grootste industrie in Europa. Met concurrentie vanuit lage lonen landen als Brazilië en China is de positie van de Europese voedselindustrie verslechterd. In een periode van slechts acht jaar (1999-2007) zijn 400.000 banen verloren gegaan. Tegelijkertijd is het Europese marktaandeel in de wereldwijde voedselproductie van 55 procent gedaald naar 42 procent. Europa zal dus effectieve en innovatieve producten en productieprocessen moeten ontwikkelen om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Regionaal bestuur

Het consortium bestaat uit zes regio’s: Denemarken/Zweden, Frankrijk, Spanje, Italië, Groot-Brittannië/Ierland en de Benelux. Prof.dr. Rens Voesenek (biologie), een van de trekkers van Future Food Utrecht, is benoemd in het regionale bestuur van de Benelux-regio. Wageningen Universiteit is penvoerder van de Benelux-regio binnen het consortium.  In de Benelux zijn op dit moment ook de universiteiten van Maastricht en Leuven betrokken. Deelnemende industriële partners uit de Benelux zijn onder meer Philips, FrieslandCampina en Unilever.

Future Food Utrecht

In Future Food Utrecht werken onderzoekers uit 25 onderzoeksgroepen van alle faculteiten van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht samen. De samenwerking omvat plantenbiologen, farmaceutisch onderzoekers, sociaal wetenschappers, sociaal geografen, economen en medisch en diergeneeskundig onderzoekers. In veel onderzoek wordt bovendien samengewerkt met bedrijven en andere onderzoeksinstellingen. In 2016 zal FoodBest een KIC-aanvraag indienen op het gebied van ‘Voedsel & gezondheid’, ‘Voedselzekerheid’ en ‘Duurzaamheid’ bij het Europese Instituut voor Innovatie & Technologie (EIT)

 

 

Cookieinstellingen