Ontwerper Joost van Bleiswijk in Centraal Museum

Foto: JOOST VAN BLEISWIJK

Vanaf 3 juli 2021 toont het Centraal Museum een dwarsdoorsnede uit het oeuvre van Joost van Bleiswijk (1976). In vijf zalen is een overzicht te zien van verschillende werkmethodes die hij tijdens zijn carrière heeft ontwikkeld. Zijn ontwerpen worden getoond naast door hemzelf geselecteerde werken uit de collectie van het Centraal Museum. Begeleid door muziek en ingesproken tekst waant de bezoeker zich in de wereld van Joost.  Joost van Bleiswijk staat bekend om zijn fysieke manier van werken.

Voor de designer uit Eindhoven staan de constructie en het maakproces van een object centraal. Iconische objecten als klokken, schaakspellen en stoelen, die al eeuwen een rijke geschiedenis in vormgeving kennen, krijgen door de plaatsing in een veel hedendaagsere setting een geheel nieuwe betekenis. De ontwerpen van Joost zijn gedurfd, creatief en instinctief.
In de tentoonstelling ‘Joost van Bleiswijk: Reconnect’ is het oeuvre van Joost ingedeeld aan de hand van vier thema’s: No Screw No Glue, Sketch, Ripped and Teared en Proto-Punk. In de door hemzelf vormgegeven ruimtes wordt zijn werk gecombineerd met dat van Charley Toorop, Theo van Doesburg, Dick Bruna en Jan Schoonhoven. Samen met de door Joost gekozen muziek en vormgeving van de ruimtes levert dit een totaalervaring op.
Natalie Dubois, conservator toegepaste kunst en vormgeving: ‘Joost van Bleiswijk geldt als een grote naam binnen de designwereld. Zijn intense en fysieke manier van werken levert unieke objecten op. We zijn heel blij dat we zijn ontwerpen in combinatie met werk uit de eigen collectie van het museum kunnen tonen.’
‘Joost van Bleiswijk: Reconnect’ is van 3 juli tot 7 november 2021 te zien in het Centraal Museum Utrecht en is samengesteld door Joost van Bleiswijk en Natalie Dubois, conservator toegepaste kunst en vormgeving.

Reacties