Tentoonstelling over Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent

Foto: David LaChapelle

Na jarenlange voorbereiding en uitstel vanwege de pandemie is het 25 juni zover: de opening van Maria Magdalena. De tentoonstelling in Museum Catharijneconvent. Maria Magdalena. De tentoonstelling is ruim zes maanden te zien, tot en met 9 januari 2022.

Het museum is blij met de vele bruiklenen die voor de gelegenheid naar Utrecht komen. Alle topstukken samen tonen hoe beeldvorming rond Maria Magdalena zich door de eeuwen heen ontwikkelt. Was ze nu een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus?
Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Met kunstwerken uit binnen- en buitenlandse musea krijgt de mysterieuze Maria Magdalena het podium dat ze verdient: haar eigen tentoonstelling.
De oudste verbeelding die te bewonderen is, komt uit de eigen collectie en dateert uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk dat naar de tentoonstelling komt, is eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek, met bijdragen van auteurs uit binnen- en buitenland. Zij belichten Maria Magdalena vanuit verschillende religieuze tradities, maar duiden ook haar betekenis als eigentijds cultureel fenomeen. Er is een verdiepend lezingenprogramma samengesteld en staan er activiteiten met partners in de stad op het programma. Meer informatie volgt op www.catharijneconvent.nl.

Reacties