Muzikale knikkermachine in Museum Speelklok

Foto: Museum Speelklok

Vanaf vandaag, donderdag 1 juni, is de beroemde ‘Marble Machine, te zien in de clip van de Zweedse band Wintergatan, in Museum Speelklok te zien en te beluisteren.

De clip is al meer dan 44 miljoen keer bekeken op YouTube en de reacties zijn fantastisch. En vanaf 1 juni tot en met 20 augustus is dit geweldige apparaat te zien in Museum Speelklok. Een paar onderdelen van de machine zijn in werking en worden dagelijks door de gidsen van het museum tijdens de Muzikale Tour in het museum gedemonstreerd.

Martin Molin, het brein achter de machine en oprichter van de band Wintergatan, heeft een paar jaar geleden Museum Speelklok bezocht en is zo geïnspireerd geraakt door de collectie dat hij vervolgens is gestart met het bouwen van de knikkermachine. Het heeft hem uiteindelijk 14 maanden, 3000 schroeven, heel veel platen mutliplex en 2000 knikkers gekost maar het resultaat is overweldigend.

Martin beschrijft in zijn veelbekeken video’s dat de Marble Machine veel mechanische problemen heeft gehad. Wanneer het aantal problemen bleef groeien heeft Martin besloten om de machine met ‘pensioen’ te laten gaan en een nieuwe machine te bouwen: Marble Machine X. Hiermee kan Wintergatan in de toekomst ook optreden. Een aantal onderdelen van de machine zijn voor het plaatsen in Museum Speelklok gerestaureerd waardoor het mogelijk is om de basisonderdelen te demonstreren maar het is niet mogelijk om hele nummers te spelen. Eén instrument, de vibrafoon zal gedemonstreerd worden. De knikkers zullen ook daadwerkelijk de vibrafoon bespelen.

In de tentoonstellingsruimte, waar de Marble Machine te zien en te horen is, zijn ook drie mooie knikkerbanen van De Knikkerprins te vinden voor de kinderen. Gooi een knikker in één van de banen en luister naar de melodie.

Cookieinstellingen