Scherpe keuzes voor Utrechtse Cultuurnota 2017-2020

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Saskia van Dockum, voorzitter van de adviescommissie Cultuurnota 2017–2020, heeft het adviesrapport van de commissie op 27 mei aangeboden aan wethouder Cultuur Kees Diepeveen. De commissie heeft de ingediende meerjarenplannen van diverse culturele instellingen beoordeeld op verschillende criteria en uitgangspunten, zoals artistieke kwaliteit en betekenis voor de stad. Het rapport bevat een advies aan het college van B&W over de subsidieaanvragen voor de cultuurnotaperiode 2017-2020. Verder heeft de commissie brede algemene beschouwingen opgenomen over het Utrechtse cultuurveld anno 2017.

Saskia van Dockum: “We hebben een brede en diverse oogst aan aanvragen voorbij zien komen. De ingediende plannen bleken over de hele linie goed doortimmerd, creatief én ze getuigden van durf. Eén ding viel meteen op: anders dan voorgaande cultuurnotaperiodes werd het beschikbare gemeentelijke budget ruimschoots overvraagd. Er werd voor 17,1 miljoen subsidie aangevraagd, terwijl er 11,2 miljoen te verdelen viel. Gezien het aangevraagde bedrag en het budget dat beschikbaar was, heeft de adviescommissie scherpe keuzes moeten maken.” De commissie van Van Dockum deed daarom ook nog een aantal extra aanbevelingen. “We hopen dat het college en de raad ook die ter harte nemen. Dat is deze pracht stad waard!”

Kees Diepeveen: “Een van de belangrijkste uitgangspunten die we de adviescommissie hebben meegegeven was het waarborgen van de culturele pluriformiteit, of simpel gezegd: in Utrecht willen we dat alle soorten cultuur vertegenwoordigd zijn. Naast deze adviezen per instelling geeft de commissie ook een aantal algemene beschouwingen over het Utrechtse cultuurveld. Belangrijke opmerkingen waar we de komende tijd over in gesprek gaan met het culturele veld.”

Saskia van Dockum: “Ons advies heeft niet alleen betrekking op het verdelen van de beschikbare subsidie, maar kan ook van grote invloed zijn op de toekomst van cultuur in Utrecht in veel bredere zin. We beseften terdege dat we adviseerden over het al dan niet mogelijk maken van de plannen van bevlogen en enthousiaste mensen met een groot hart voor Utrecht: een gestaag groeiende stad die alles in zich draagt om uit te groeien tot een culturele metropool.”

In september stelt het college de Nota Subsidievoorstellen vast waarin het college een subsidieverdeling aan de gemeenteraad voorstelt. Deze verdeling is gebaseerd op het advies van de commissie, de adviezen van andere fondsen, zoals van het Rijk, culturele fondsen en de provincie, en de matching hiertussen. In november 2016 volgt de definitieve vaststelling van de subsidieverdeling in de gemeenteraad in het kader van de Programmabegroting 2017.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen