Het mes gaat in subsidies van 30 cultuurorganisaties

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nadat vorige week bekend werd dat een aantal Utrechtse cultuurinstellingen hun subsidie dreigen te verliezen op advies van de Raad voor Cultuur, die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap adviseert, is ook de Adviescommissie Cultuurnota met een advies gekomen voor de toekenning van cultuursubsidies die via de gemeente lopen. Dit meldt RTV Utrecht.

In totaal is 33 miljoen euro te verdelen. Bijna de helft daarvan gaat naar de twee grootste culturele instellingen, de stadsschouwburg en het Centraal Museum. Zij krijgen vrijwel precies wat ze aan aanvragen hadden gedaan. Ook andere bekende namen zoals Theater Kikker, Podium Hoogewoerd en ZIMIHC krijgen de subsidie die ze aangevraagd hebben.

Afwijzingen voor…

Ruim 30 cultuurorganisaties vanaf 2017 dreigen geen subsidie meer te krijgen. Onder de afgewezen instellingen zitten ook bekende namen zoals het Utrechtse Volksbuurtmuseum, Wereldmuziekpodium Rasa en het Internationaal Kamermuziekfestival. Ook het Aboriginal Art Museum krijgt vanaf 2017 niets meer als het aan de commissie ligt.

De redenen voor intrekking van de subsidies variĆ«ren van instelling tot instelling. De Adviescommissie noemt de programmering van het Utrechtse dans- en muziekpodium RASA ‘niet urgent en onderscheidend’ genoeg. RASA is teleurgesteld dat de subsidie voor komende jaren mogelijk wordt geschrapt. RASA zegt dat het muziekpodium uniek is en gaat actie voeren om te zorgen dat het podium kan blijven bestaan. Het Aboriginal Art Museum is eveneens ’te weinig urgent en onderscheidend’ en het Kamermuziekfestival is met het vertrek van Janine Jansen ‘de smaakmaker kwijtgeraakt’. Het Volksbuurtmuseum komt feitelijk wel in aanmerking voor subsidie, maar door gebrek aan subsidiebudget valt het museum toch buiten de boot. Dat lot treft nog vier organisaties, waaronder Stichting Cultuur Promotie Utrecht.

Wel subsidie, maar aanzienlijk minder…

Diverse organisaties krijgen wel subsidie, maar worden flink gekort. Zo krijgt het Holland Animation Film Festival nog niet eens de helft van de gevraagde subsidie omdat de Adviescommissie kritiek heeft op de bedrijfsvoering.

Bron: rtvutrecht.nl

 

Cookieinstellingen