Resten Catharijneklooster weer terug naar hartje Utrecht

13 okt 2023, 9:09 Geschiedenis
kloosterfragment
Op dinsdag 10 oktober zijn de resten van het Catharijneklooster ingepakt in wikkelfolie en schuimplaten. Op woensdag 11 oktober gingen de historische stenen op reis door Utrecht. Van de rotonde aan de Burgemeester Middelweerdlaan in Leidsche Rijn naar het Jaarbeursterrein. Daar worden ze de komende tijd uitgepakt en gerestaureerd. Om in 2024 weer terug te gaan naar de plek waar ze horen: vlakbij TivoliVredenburg in hartje Utrecht.
De muurresten dateren uit de 12e eeuw en waren onderdeel van het Catharijneklooster waar de Johannieters woonden. Zij waren vooral druk met de zorg voor zieken. Later is de kerk van het klooster uitgebreid. Dit maakt de muurresten bijzonder: de ene helft is tufsteen van het klooster en de andere helft is baksteen van de uitbreiding van de kerk van het klooster op een later moment. In de 16e eeuw gaf Karel V de opdracht voor de bouw van kasteel Vredenburg. Hiervoor werd het klooster grotendeels gesloopt en deels ingepast in het nieuwe kasteel. De resten werden in 1976 opgegraven tijdens de bouw van Muziekcentrum Vredenburg en kregen een plek bij de ingang.
En toen ging het Muziekcentrum op de schop. Terwijl er in het Stationsgebied gesloopt, gebouwd en verbouwd werd, waren de kloosterresten te zien op de rotonde in Leidsche Rijn.
Na restauratie zijn de muurresten in 2024 weer te bewonderen: vlak bij de plek waar ze ooit gevonden zijn. Ze komen in de Hollandse Toren, de straat tussen TivoliVredenburg en Hoog Catharijne. Die straat wordt volgend jaar heringericht: er komt meer groen, licht en zitgelegenheid. De historische muur krijgt hier een mooie plek.