Lezing Klokkenluiders Gilde over het voorkomen van het omsmelten van de klokken tijdens WOII

Foto: Utrechts Klokkenluidersgilde

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde luidt al 45 jaar de Utrechtse klokken en spant zich in om het ‘Geluid van Utrecht’ te behouden en zelfs uit te bereiden. Graag viert het gilde dit lustrum samen met de stad. Daarom organiseert het UKG een viertal lustrumlezingen die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

De eerste lezing vindt plaats op 4 mei, de avond van de Dodenherdenking 2024. Het thema van de lezing is: Hoe voorkwam Utrecht het omsmelten van haar eeuwenoude klokken tot wapentuig tijdens WOII? Wouter Iseger, auteur van het boek “Stille Torens” vertelt het spannende en heroïsche verhaal hoe Utrecht het geluid van de klokken wist te redden ondanks de klokkenvordering tijdens WOII.
Aansluitend aan de lezing kunnen liefhebbers de luidzolder bezoeken en de indrukwekkende luiding ter gelegenheid van de Dodenherdenking bijwonen, om de klokken van zeer nabij te zien en horen.
Datum en tijd: 4 mei 2024, start 18:30 uur (inloop vanaf 18:20 uur)
Locatie: Domtoren (aanbellen), van Heukelomzaal
Inschrijving: via een mail aan [email protected]

Achtergrond informatie
Klokkenvordering is dus een eeuwenoud fenomeen; in oorlogstijd lieten de machthebbers hun oog al snel op de bronzen klokken vallen. De Tweede Wereldoorlog was hierop geen uitzondering. Utrecht was rijk bedeeld met oude klokken en was het zeer de vraag hoeveel van deze klokken de oorlog zouden overleven. Toen de leider van de NSB, Anton Mussert, bij een toespraak na de inval van de Duitsers in 1940 min of meer spontaan een luidklok aan Hermann Göring schonk ‘om te worden versmolten ter versterking van de grondstoffenvoorziening’, werd het al duidelijk dat het niet bij het afvoeren van die ene klok zou blijven. De vraag was niet of, maar wanneer er een metaalvordering zou komen.
Met listen en lef lukte het in Utrecht om alle oude klokken op één na buiten schot te houden. Een geweldig resultaat, onder moeilijke omstandigheden. De stad en haar inwoners danken het machtige geluid van de vele carillons en luidklokken die Utrecht nog altijd rijk is aan deze fascinerende geschiedenis.

Cookieinstellingen