Utrechts Archief krijgt nieuwe ‘Expo’

Foto: Utrechts archief

Het Utrechts Archief is van start gegaan met een grote verbouwing van de publiekslocatie aan de Hamburgerstraat. Na de feestelijke heropening in oktober is de nieuwe Expo dé plek om de ontwikkeling van de stad en provincie en de verhalen van de Utrechters te ontdekken.

Op basis van een unieke en omvangrijke collectie met tekeningen, foto’s, films, kaarten, oorkonden en andere bronnen beleeft de bezoeker tweeduizend jaar Utrechtse geschiedenis in de Expo. Het wordt een prikkelend startpunt van een bezoek aan de Domstad, waarbij inwoners van Utrecht, toeristen en schoolklassen op een verrassende ontdekkingstocht gaan door de Utrechtse geschiedenis en het archief op magische wijze tot leven komt.
“In de aanloop naar het 900-jarig bestaan van Utrecht wil Het Utrechts Archief de rijke geschiedenis van stad en provincie nog toegankelijker en betekenisvoller maken. Zo kunnen straks nog meer bewoners en bezoekers genieten en leren van de prachtige collectie van Het Utrechts Archief”, vertelt Esther van Velden, projectleider van de herinrichting.
De nieuwe Expo laat zien hoe Utrecht zich ontwikkelde tot de plek die het nu is. Zo zie je hoe de werven gebouwd werden, Utrecht een studentenstad werd, de eerste editie van Lowlands in 1967 in de Jaarbeurs plaatsvond en het water uit de singels verdween én terugkeerde. Op de benedenverdieping van nieuwe Expo worden Utrechters en organisaties uitgenodigd om in wisselende projecten een bijdrage te leveren aan de (actuele) stadsgeschiedenis door een kleine tentoonstelling te maken of een activiteit te organiseren.
Het Utrechts Archief heeft sinds 2008 een publiekslocatie aan de Hamburgerstraat in Utrecht, waar de afgelopen jaren succesvolle tentoonstellingen over onder meer Anton Geesink, fotograaf Van der Werf en Utrecht Spoorstad te zien waren. Tentoonstellingen gemaakt met de 32 kilometer aan archieven die Het Utrechts Archief beheert. Ruim 30.000 bezoekers weten jaarlijks de weg naar de Expo te vinden. Met het nieuwe aanbod, dat vanaf de opening op 4 oktober ook met de museumjaarkaart te bezoeken is, wordt een nieuwe groeifase ingezet. Vele partners dragen bij om dit grote project mogelijk te maken. Esther van Velden zegt hierover: ”Om onze ambities te realiseren, zijn we op zoek gegaan naar partijen die ons initiatief willen ondersteunen. We zijn er ontzettend trots op dat zoveel partners financieel bijdragen of onze plannen ondersteunen door bijvoorbeeld bruiklenen ter beschikking te stellen.”
De nieuwe Expo wordt op vrijdag 4 oktober geopend, waarna een feestelijk openingsweekend volgt en een feestmaand vol activiteiten

Reacties

0