Opgraving middeleeuws schip ‘Vleuten 3’ eenmalig te bezoeken

Foto: gemeente Utrecht

Op vrijdagmiddag 5 april van 14:00-17:00 is de opgraving van het schip ‘Vleuten 3’ uit de vroege middeleeuwen in het Máximapark eenmalig te bezoeken. De archeologische opgraving is gedaan ter voorbereiding van de aanleg van de laatste delen van de Vikingrijn in het Máximapark. Archeologen van de gemeente Utrecht (afdeling Erfgoed) en specialisten op het gebied van scheepsarcheologie geven ter plekke uitleg over deze bijzondere vondst.

Het schip is in 2016 ontdekt bij archeologisch onderzoek voor de aanleg van de Vikingrijn. De Vikingrijn is een, door bureau West8 ontworpen, waterloop in het Máximapark. Het schip is in 2016 bij de ontdekking weer met grond toegedekt, omdat de omstandigheden voor verder onderzoek niet optimaal waren.
Het schip is vernoemd naar de plaats waar het is gevonden. Eerder werden op deze plek de vroegmiddeleeuwse schepen Vleuten 1 en Vleuten 2 gevonden bij de aanleg van een ander deel van de Vikingrijn. Deze schepen zijn in de ondergrond bewaard gebleven. Uit proefonderzoek in 2016 blijkt dat Vleuten 3 geen compleet scheepswrak is. Het gaat waarschijnlijk om de helft van de bodem van een schip bestaande uit twee brede planken met spanten dat als kade is hergebruikt. Het vaartuig is op zijn vroegst rond 820 na Chr. gebouwd. Een datering in de negende eeuw maakt dit scheepswrak bijzonder want uit deze periode zijn nagenoeg geen andere scheepsvondsten bekend. In 2007 is vlak bij de archeologische opgraving van het schip een grote nederzetting uit de vroege middeleeuwen opgegraven. De ligging en de globale datering van het scheepshout maken het erg aannemelijk dat de kade door de bewoners van deze nederzetting is gebouwd.
De opgraving ligt direct naast Het Lint en is het beste te voet of met de fiets te bereiken. De auto kan geparkeerd worden op de parkeerplaats bij de Utrechtseweg 4. Daarna daar is het ongeveer 15 minuten lopen over de Uilenboslaan richting het Lint en dan onder de Huis te Vleutenbaan door. Ook kan de opgraving via de Prinsenboslaan bereikt worden. Er wordt aangeraden om oude schoenen of laarzen aan te doen.

Cookieinstellingen