Utrecht 50 jaar terug: Emmaüs vestigt zich in Haarzuilen

Foto: Utrechts Nieuwsblad

Maandag 13 februari 1967 maakt Haarzuilen kennis met hun nieuwe inwoners. Dan arriveren de eerste leden van de Emmaüs-communauteit. Dat is te lezen in het Utrechts Nieuwsblad van dinsdag 14 februari. Burgemeester J.H. van der Heide van Vleuten-De Meern, tevens bestuurslid van de Stichting Emmaüs-communauteiten in Nederland, leidde de kennismaking tijdens een bijeenkomst in café Miltenburg.

De heer Van der Heide vertelde daarbij van de Franse priester Abbé Pierre, oud-verzetsstrijder en nu strijder tegen wanhoop en ellende, en de door hem gestichte gemeenschappen van daklozen en verkommerden, die ten doel hebben deze ongelukkigen terug te brengen in de samenleving. Vanuit Frankrijk vloeide de actie van Abbé Pierre, om diegenen te helpen die in het moeras zijn terecht gekomen, uit over de gehele wereld.

Abbé Pierre is op het kasteel De Haar geweest, nadat hij op toevallige wijze met de barones had kennis gemaakt. En hij heeft vervolgens grond losgepeuterd met een grote en een kleine schuur erop. Inmiddels is er al een gemeenschap met tot dusver drie leden. Er wordt niet gevraagd of gebedeld. Wie deel uitmaakt van de gemeenschap en in staat is tot werken, moet dat doen. De Emmaüs communauteiten tonen aan dat het mogelijk is te leven van het afval van de samenleving. Dat afval wordt verzameld. Bij valorisatie, het uiterst secuur sorteren, blijkt de opbrengst niet alleen voldoende te zijn om de gemeenschappen te financieren, maar er blijft zelfs nog genoeg over om te helpen waar de nood nog groter is. Emmaüs is een punt achter de wanhoop. Daar begint de hoop, aldus Abbé Pierre.

Nederland telt vele thuislozen, aldus burgemeester Van der Heide. De meesten zijn niet te lui om te werken. Hun probleem is volgens Van der Heide het isolement waarin ze zijn geraakt. Daar moeten zij weer uitgesleept worden. In een Emmaüs communauteit delen vrijwilligers en getroffenen samen één leven, waarin zij samen werken aan het geluk van hun medemens en aan hun eigen geluk.

Wim Veer is ‘responsable’ bij de Emmaüs communauteit in Haarzuilen, hij is verantwoordelijk voor de gang van zaken in de eerste Nederlandse communauteit. Hij maakte in Frankrijk kennis met Abbé Pierre en raakte zo geboeid door het werk ten bate van hen die van de rand van de samenleving dreigen neer te storten, dat hij meer dan twee jaar in de Franse Emmaüs communauteiten heeft gewerkt.

Nu is hij verantwoordelijk voor de eerste Nederlandse communauteit. Hij verwacht dat de klein gemeenschap in de toekomst verder zal uitgroeien.

Cookieinstellingen