14 Utrechtse organisaties sluiten Taalakkoord

Foto: bibliotheek Utrecht

Vandaag, op donderdag 1 juni, sluiten 14 Utrechtse organisaties een Taalakkoord. Deze netwerkaanpak bestrijdt laaggeletterdheid en bevordert digitale vaardigheden, met de ambitie dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

Ongeveer 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd en tenminste 68.000 Utrechters hebben moeite met de computer en digitale communicatie. Laaggeletterdheid heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen. Het kan leiden tot schaamte en onbegrip, tot afhankelijkheid van anderen voor dagelijkse zaken. Mensen die moeite hebben met lezen en/of de computer vinden minder gemakkelijk werk en hebben vaker gezondheidsproblemen.
In Utrecht werkt een groot aantal organisaties diverse partijen aan het vergroten van taal- en digitale vaardigheden van de Utrechtse burgers. Ze tekenen nu voor een gezamenlijke aanpak, het verbeteren van werven en trainen van (taal)vrijwilligers en een samenhang in beleid en activiteiten. 
De ondertekening van het Taalakkoord betekent een duurzame samenwerking tussen organisaties die laaggeletterdheid herkennen en signaleren en aanbieders van educatietrajecten. Deelnemers zijn de Bibliotheek Utrecht, Buurtteam Jeugd en Buurtteam Sociaal, Digiwijs, UWV, Gemeente Utrecht, Gilde Utrecht, Prago, Stichting Lezen & Schrijven, Taal doet meer, Taalplus, U-Centraal, Vrijwilligerscentrale, Wijk & Co. Organisaties kunnen zich nog aansluiten bij het Taalakkoord. 

Het sluiten van taalakkoorden per regio is een van de doelen van Tel mee met Taal. In een kamerbrief stelt het actieprogramma dat gemeenten de regie houden én de verantwoordelijkheid nemen om samen met andere partijen het taalnetwerk duurzaam te maken. Steeds staat de hoofddoelstelling – de aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen en leesbevordering bij kinderen – centraal.

Cookieinstellingen