Ontwerpfase van start voor Bedrijvenpark Strijkviertel

Foto: gemeente Utrecht

De bouw van duurzaam en circulair Bedrijvenpark Strijkviertel met ruimte voor sport en ontspanning is weer een stap dichterbij gekomen. Het stedenbouwkundig plan is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Bedrijvenpark Strijkviertel wordt een levendige plek voor Utrechters om te ondernemen, te ontmoeten en te ontspannen. In 2022 komt er een nieuw bestemmingsplan en in 2023 kan de eerste kavel worden uitgegeven.

De gemeente heeft het ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Nimeto en het Wellantcollege uitgenodigd om hun studenten bij dit project te betrekken en er lesmateriaal uit te putten. Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling, Economische Zaken en MBO): “Dit is een mooie samenwerking met de opleidingen. Studenten dragen hiermee bij aan dit bedrijventerrein van de toekomst en doen er tegelijkertijd praktijkervaring op.” De gemeente neemt hun uitwerkingen en oplossingen mee bij het maken van keuzes. In deze fase kunnen ook buurtbewoners hun ideeën en wensen aandragen voor de inrichting van de openbare ruimte.
Het parkachtige karakter van Bedrijvenpark Strijkviertel ontstaat doordat het veel gelegenheid biedt voor wandelen, fietsen, sporten en recreëren. Een centraal plein geeft rechtstreeks toegang tot de Strijkviertelplas en biedt ook ruimte voor evenementen. Strijkviertel wordt goed bereikbaar met fiets en openbaar vervoer. Met de ligging aan knooppunt Oudenrijn is ook de bereikbaarheid met de auto uitstekend.
Het bedrijvenpark is bedoeld voor kleinschalige maakbedrijven: startups, scale ups, duurzame stadsdistributie, (duurzame) bouw- en energiebedrijven, ICT, laboratoria, creatieve bedrijven en vrije-tijds-bedrijven. Deze bedrijven zijn weinig belastend (lagere hindercategorie <3.1) voor het milieu en voor de omgeving. Bedrijvenpark Strijkviertel wordt op een duurzame, circulaire manier ontwikkeld. Dat betekent dat de materialen voor de gebouwen en openbare ruimte duurzaam en herbruikbaar zijn. Groene gevels en waterbergingen op daken en onder de grond zorgen voor koelte in hete zomers en voorkomen wateroverlast bij zware regenbuien. De ruimte op het bedrijvenpark is beperkt. Daarom wil de gemeente dat bedrijven een aantal voorzieningen delen zoals parkeerplaatsen voor werknemers en laad- en losstraten. De ontwikkeling van Strijkviertel betekent ook meer wandel- en fietsmogelijkheden rond de Strijkviertelplas en het betekent ook dat sportpark Rijnvliet kan uitbreiden met twee sportvelden. In het bedrijvenpark komt een brede groenstrook die voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast komt er een steiger bij de Strijkviertelplas die bereikbaar is vanuit de openbare groenstrook in het bedrijvenpark. Lees ook:

Strijkviertel wordt een groen, duurzaam en circulair bedrijvenpark

Nieuwe plannen voor bedrijventerrein Strijkviertelpark

Deel bedrijventerrein Strijkviertel krijgt ander karakter

Reacties

Cookieinstellingen