Utrecht wil einde maken aan bouwafval

Foto: Pixabay

Regio Utrecht roept bedrijven die willen bouwen, renoveren of slopen op, dat duurzaam te doen. “40% van het bouwmateriaal wordt nu weggegooid, dat is schrikbarend,” aldus wethouder Michiel van Liere van Gemeente Houten en vertegenwoordiger van de Utrechtse Gemeenten (U10). Samen met MVO Nederland laat de U10 aan bedrijven zien hoe ze hun (ver)bouwprojecten circulair kunnen aanpakken.

Tijdens het Netwerkevent Nederland Circulair! op 24 januari kreeg wethouder Michiel van Liere (Gemeente Houten) een nieuwe publicatie uitgereikt met tips voor circulair bouwen, uit hand van Michel Schuurman, programmamanager circulaire economie (MVO Nederland). Deze publicatie is als eBook verkrijgbaar op www.mvonederland.nl/cop-bouw.

Door circulair te bouwen kan de hoeveelheid bouwafval in de regio Utrecht flink worden teruggebracht. Deze innovatieve manier van bouwen streeft 100% herbruikbaarheid na. Gebouwen worden demontabel ontworpen en gebouwd. Na de sloop kunnen materialen of onderdelen hoogwaardig worden hergebruikt of veilig terug in de natuur.

Volgens TNO – die de potentie van de circulaire economie voor Utrecht in kaart heeft gebracht – levert circulair gaan bouwen en slopen 180 miljoen euro per jaar en 1500 banen op. Door te investeren in een circulaire economie wil Utrecht haar koppositie als ‘most competitive region’ van Europa behouden.

Reacties