Utrechtse regio in top van Europa’s meest concurrerende regio’s

De Utrechtse regio staat opnieuw in de absolute top van de meest concurrerende regio’s in Europa. Volgens de Europese Commissie (EC) staat Utrecht op de gedeelde tweede plaats, na Londen en scoort beter dan regio’s als Parijs en Frankfurt. De index is tot stand gekomen op basis van meer dan 70 indicatoren. Deze hebben betrekking op onderwerpen zoals innovatie, bereikbaarheid, digitale infrastructuur, onderwijs, gezondheid en arbeidsmarkt.

Burgemeester Jan van Zanen van gemeente Utrecht: “We maken van de regio Utrecht een living lab waar je antwoorden vindt op de vraag hoe je als sterk groeiende regio gezondheid, economie en een groene leefomgeving succesvol combineert. Een wereldwijd exportproduct.”

Volgens de Europese Commissie behoort de regio Utrecht tot de Europese top op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Om dit zo te houden moet er de komende jaren geïnvesteerd worden in de vaardigheden van de Utrechtse beroepsbevolking voor een goede match op de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor het aantrekkelijk maken van Utrecht voor buitenlands talent. Daarnaast is een grotere instroom naar ICT-opleidingen noodzakelijk om concurrerend te blijven.

De regio Utrecht heeft een jonge beroepsbevolking, excellente kennis van wetenschappers, een sterke dienstverlenende economie en nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Dit zorgt ervoor dat Utrecht hoog scoort op het gebied van bedenken en toepassen van nieuwe technologieën. De Utrechtse regio biedt veel ruimte voor bedrijven om nieuwe oplossingen voor gezond stedelijk leven te ontwikkelen, te testen en naar de internationale markt te brengen. Boegbeelden zijn Merus, Genmab op het Utrecht Science Park, 2Getthere, Energyworx, FocusCura, Energetika en Lomboxnet.

In twee eerdere edities van het onderzoek scoorde Utrecht nog een eerste plaats van de totaal 266 regio’s. De cijfers van deze editie zijn gebaseerd op de jaren 2014 en 2015 waarbij Nederland en ook de Utrechtse regio de nasleep voelde van de economische crisis.

Reacties