Utrecht 50 jaar geleden: een flatgebouw voor ruim 250 bejaarden

Foto: UN

De gemeente Utrecht kan in april 1967 een flatgebouw huren in Kanaleneiland aan de Eisenhowerlaan. Hier wil de gemeente verzorging aanbieden voor 263 bejaarden. Dat meldt het Utrechts Nieuwsblad op maandag 24 april 1967. De huur van het gebouw bedraagt 308.000 gulden per jaar.

Het college geeft een uitvoerige toelichting aan de gemeenteraad. Tot dan toe was het plan om in Overvecht vier bejaardentehuizen te bouwen. Drie door de woningbouwcorporaties en een door de gemeente. Het eerste tehuis zou omstreeks medio 1970 gereedkomen.

Bij diverse instellingen die zich met de verzorging van bejaarden bezighouden staan op dat moment zeer veel echtparen en alleenstanden ingeschreven voor wie opname in een tehuis om medische en/of sociale redenen zeer urgent is. Aan een niet onbelangrijk aantal van hen zal niet tijdig de noodzakelijke verzorging kunnen worden geboden.

Het college meent daarom dat de mogelijkheid een flatgebouw van Intervam te huren uitkomst kan brengen. Bovendien biedt dit het voordeel dat er een betere spreiding over de stad komt van bejaardentehuizen. Daar komt nog bij dat bij huur van de flat 80 vrije sector-woningen, die anders wellicht nog geruime tijd zouden leeg staan, nu een goede bestemming krijgen.

Bij ingebruikneming zal het tehuis voldoen aan de eisen die door de provinciale overheid worden gesteld. Er zullen op kosten van de eigenaar diverse voorzieningen worden getroffen die een bedrag uitmaken van 589,470 gulden. De huur wordt aangegaan voor een periode van 15 jaar en kan daarna worden verlengd.

De verwachting is dat ongeveer 80 procent van de bewoners van het tehuis de verzorgingskosten niet zelf kan betalen en voor aanvullende hulp een beroep zal doen op de Algemene Bijstandswet. De uitgaven van de sociale dienst zullen hierdoor een verhoging ondergaan, die op jaarbasis wordt geraamd op 800.000 gulden. Per persoon per maand zijn de kosten van verzorging 498 gulden.

Cookieinstellingen