Utrecht heeft unieke kerkenvisie

Domkerk
Domkerk
Foto: Willem Mes, Toerisme Utrecht

UTRECHT – Uniek in Nederland: de kerkenvisie van Utrecht. Hierin staat de actuele situatie in Utrecht rondom gebruik, leegstand en de te verwachten toekomst van de vele zeer oude en monumentale kerkgebouwen van de stad. De Domstad telt 58 beschermde kerkgebouwen: 21 rijksmonumenten en 37 gemeentelijke monumenten.

De visie geeft weer hoe de kerken op dit moment worden gebruikt, wat de huidige en te verwachten leegstand is, en hoe in de toekomst kan worden omgegaan met deze opgave. De visie beschrijft wat de rol van de gemeente is bij herbestemming van deze monumentale gebouwen die zo bepalend zijn voor het stadsbeeld. Kerken zijn van maatschappelijk en cultuurhistorisch belang voor Utrecht. Daarom zijn vier speerpunten benoemd: financiƫn (beheer, onderhoud en exploitatie), het toeristisch potentieel van het religieuze erfgoed, profielen voor herbestemming en de rol van de gemeente bij instandhouding en de mogelijke herbestemming van monumentale kerkgebouwen. Behoud van de kerkgebouwen, benutten van het toeristisch potentieel en een duurzame toekomst staat voorop.

Multifunctioneel

Veel monumentale kerken worden al multifunctioneel gebruikt. Religieus gebruik wordt hier bijvoorbeeld gecombineerd met cultureel gebruik of verhuur voor congressen en evenementen. De afgelopen decennia hebben in Utrecht enkele tientallen kerkgebouwen een nieuwe bestemming gekregen. De verwachting is dat meer monumentale kerkgebouwen, zowel rooms-katholiek als protestants, zullen worden afgestoten en herontwikkeld. Dit kan niet los gezien worden van de rol van de (nieuwe) kerkeigenaren en ontwikkelaars. De gemeente zal hierbij handvatten bieden om meer duidelijkheid te geven bij het proces van herontwikkeling; wat is waardevol en hoe willen we daar mee om gaan.

In het najaar wordt de kerkenvisie met de gemeenteraad en partijen in de stad besproken.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen