Huisvestingsverordening regio Utrecht aangepast

Netherlands, Utrecht (city), Oude gracht
Netherlands, Utrecht (city), Oude gracht
Foto: Jurjen Drenth, Toerisme Utrecht

UTRECHT – In de Huisvestingsverordening voor de regio Utrecht (U-10) zijn nieuwe afspraken gemaakt over versoepeling van woonruimteverdeling. De gemeenteraad stemde donderdag 7 juli in met de aangepaste Huisvestingsverordening Regio Utrecht. Deze verordening is na publicatie op www.overheid.nl van kracht (na 10 juli). Dit meldt de gemeente Utrecht.

De nieuwe Huisvestingsverordening regelt dat een woningzoekende met een functiebeperking makkelijker binnen een complex kan doorschuiven naar een passende woning. Wanneer iemand bijvoorbeeld slecht ter been is en in een bovenwoning woont, kan diegene eenvoudiger doorschuiven naar een woning op de begane grond. Ook kunnen woningcorporaties met de aangepaste regels beter voldoen aan de verplichting om inwoners met een laag inkomen in goedkope huurwoningen te huisvesten.

De eisen voor kadastraal splitsen en samenvoegen van woningen in de stad Utrecht zijn versoepeld: Na 10 juli geldt de vergunningplicht alleen voor woningen van 25 jaar en ouder met een WOZ-waarde onder de 305.000 euro.

Ook hoeft een aanvraag voor een kadastrale splitsingsvergunning of een samenvoegingsvergunning niet meer te voldoen aan de eisen uit de leefbaarheidstoets. De reden hiervoor is dat een kadastrale splitsing en ook een samenvoeging van woningen geen effect hebben op de leefbaarheid in de buurt; er komen geen woningen of bewoners bij en de woningen worden niet op een andere manier gebruikt. De leefbaarheidstoets blijft wel van toepassing in de splitsing in de praktijk waarop de huisvestingverordening van toepassing is, zoals bouwkundige woningsplitsing, omzetten en woningvorming.

Bron: utrecht.nl

Cookieinstellingen