'Spuiten en stikken' in Centraal Museum

mei 11 , 17:30 Kunst & Cultuur
unnamed17 1
Op donderdag 4 juli opent de grootschalige groepstentoonstelling Spuiten en stikken: kunst met een boodschap in het Centraal Museum in Utrecht. In de tentoonstelling staan de onderbelichte kunstdisciplines graffiti en textielkunst centraal, maar zullen er ook videowerken, ruimtelijke installaties en schilderijen te zien zijn. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Keith Haring, Sheila Hicks en Carlos Amorales.
Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: "Textiel en graffiti zijn twee kunstvormen die nadrukkelijk hun wortels hebben in de maatschappij, maar op zeer verschillende manieren hun boodschap verkondigen. Beide disciplines krijgen de komende zomer een welverdiend podium in het Centraal Museum. Spuiten en stikken belooft een energieke tentoonstelling te worden die mooi aansluit op een belangrijk thema uit onze vaste collectiepresentatie: doorgeven."
Graffiti, installaties en textielkunst
Spuiten en stikken bevat kunstwerken en installaties die vanwege hun grootte niet vaak getoond worden. Zo is er een enorm doek (4 bij 8 meter) van Keith Haring uit de eigen collectie te zien, naast installaties van onder anderen Nadia Kaabi-Linke. Haar werk Walk the Line groeit dagelijks doordat bezoekers met gekleurd koord om twee zuilen heenlopen. Kaabi-Linke ontwikkelde speciaal voor het Centraal Museum een nieuwe versie van het werk.
Daarnaast zijn er bijzondere textielwerken van internationale grootheden als Igshaan Adams, Sheila Hicks en Sonia Gomes uit privécollecties te zien. De spraakmakende aanwinst Guess Who’s Coming to Dinner Too? van patricia kaersenhout zal voor het eerst in het Centraal Museum getoond worden. De installatie is een reactie op het iconische werk The Dinner Party (1974-79) van Judy Chicago en geeft met behulp van textielwerk aandacht aan zestig vrouwen van kleur uit de wereldgeschiedenis.
Samenwerkingen en activiteiten
Crafting Resistance Collective en Creative Lab Utrecht zijn medeverantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling en verzorgen samen met andere partners een breed programma van activiteiten, waarvan een groot deel in de tentoonstellingsruimtes plaatsvindt. Zo nodigt Creative Lab Utrecht graffitikunstenaars en street artists uit om live in de tentoonstellingszalen wandschilderingen te maken en organiseert Crafting Resistance textielworkshops en artist talks. In het kader van het landelijke project Draden van ons slavernijverleden zal er in de tentoonstellingsruimte gewerkt worden aan een wandkleed van 5,5 meter lang. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling stukken borduren en deze aan het doek toevoegen.
Deelnemende kunstenaars
De tentoonstelling bevat werken van onder anderen Igshaan Adams, Carlos Amorales, Marlene Dumas, Sonia Gomes, Keith Haring, Sheila Hicks, Esteban Jefferson, Nadia Kaabi-Linke, patricia kaersenhout, Jolanda Schoeten en Koen Taselaar. In de Annex, de ruimte in de laatste zaal van de tentoonstelling, zal de video-installatie The Diary of the Sky van Lawrence Abu Hamdan te zien zijn, een van de meest besproken kunstwerken tijdens de Berlijn Biënnale in 2022.
Spuiten en stikken: kunst met een boodschap is slechts negen weken te zien, van 4 juli tot en met 8 september 2024, in het Centraal Museum in Utrecht.