Belle van Zuylenring voor Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj

jul 02 , 12:17 Kunst & Cultuur
svetlana alexijevitsj
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht (21 september tot en met 5 oktober) worden de Utrechtse Literatuurprijzen 2024 uitgereikt. De Belle van Zuylenring, een internationale ereprijs voor een schrijversoeuvre met een grote maatschappelijke betrokkenheid, gaat naar de Belarussische auteur en onderzoeksjournalist Svetlana Alexijevitsj. Zij neemt deze belangwekkende prijs tijdens de ILFU festivaldag Exploring Stories op zaterdag 28 september in ontvangst en zal die avond de Belle van Zuylenlezing uitspreken.
Toekenning C.C.S Cronestipendia 2024
Dieuwertje Mertens, Willemijn Tilmans en Vivian de Gier ontvangen dit jaar op 22 september een C.C.S Cronestipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor veelbelovende Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.
Over nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj
Svetlana Alexijevitsj (Oekraïne, 1948) groeide op in Belarus toen dat land nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Vanwege haar kritiek op het regime van Loekasjenko verbleef ze meermaals langere tijd in het buitenland, ook sinds 2020 weer. Haar werk, dat in de Sovjet Unie en Belarus onder de censuur valt, werd veelvuldig bekroond met als hoogtepunt de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur in 2015. Het comité noemde haar meerstemmige werk ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd'. Alexijevitsj duidt zichzelf aan als ‘een mens van het oor’ en vond een volstrekt eigen literair genre uit. Haar boeken bestaan uit getuigenverslagen die zo zijn vormgegeven dat ze het verhaal vertellen van een bepaalde (vaak ongehoorde) groep of periode. Vrouwen aan het front in de Tweede Wereldoorlog (De oorlog heeft geen vrouwengezicht), overlevenden van de oorlog in Afghanistan (Zinkjongens), ex-Sovjetburgers (Het einde van de rode mens) of kinderen (De laatste getuigen). ‘Mij interesseert de kleine mens’, zei ze in haar Nobelprijsrede. ‘De kleine grote mens, zou ik willen zeggen, want leed vergroot de mens. In mijn boeken vertelt die mens zijn kleine geschiedenis en daarmee ook de grote.’
De toekenningscommissie van de Belle van Zuylenring noemt haar werk ‘uitzonderlijk groots en uitzonderlijk intiem’ en naadloos passend bij het ILFU-thema van dit jaar: I am many stories. Het volledige rapport zal op 28 september te lezen zijn op www.ilfu.com. Diezelfde avond om 19.30 uur zal Alexijevitsj de Belle van Zuylenlezing uitspreken.
C.C.S Cronestipendia
De C.C.S Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S Crone (1914-1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met ILFU. Met de stipendia geeft Utrecht beloftevolle schrijvers de kans zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te publiceren. De jury ontving dit jaar 23 inzendingen. Eerder zijn stipendia uitgereikt aan onder anderen Lisa Weeda, Radna Fabias, Lucas Rijneveld, Ellen Deckwitz en Munganyende Hélène Christelle. Dit jaar bestond de beoordelingscommissie uit Femke Essink (literatuurcriticus), Daphne Huisden (auteur) en Marjolijn Hof (kinderboekenauteur). De commissie koos voor Dieuwertje Mertens (1983), die in september 2023 debuteerde bij uitgeverij Querido met de roman Moeders. Heiligen, en roemt haar frisse, originele stem en haar stijl en taalgevoel. Daarnaast koos de commissie voor Willemijn Tillmans (1976), redacteur en schrijfdocent, wier debuutroman Wonderkind, die komend najaar verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap. Volgens de commissie een heerlijke familieroman met een zelfverzekerde vertelstem en veel humor. Het derde stipendium gaat naar journalist, redacteur en schrijfcoach Vivian de Gier (1975) wier biografie van kinderboekenschrijver Thea Beckman zal verschijnen bij Uitgeverij Balans, en die door de commissie geprezen wordt vanwege, de stijl, opbouw en eigenzinnige insteek.
Over de Belle van Zuylenring en -lezing
Sinds 2019 wordt de Belle van Zuylenring uitgereikt aan (internationale) schrijvers die in hun werk sterk reflecteren op maatschappelijke thema’s. Eerder ontvingen Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood en Elena Ferrante de ring, die vernoemd is naar de internationaal vermaarde Utrechtse schrijver Belle van Zuylen (1740 – 1805), die in haar werk een sterke nadruk legde op gelijkheid en emancipatie. Haar reputatie van feministe-avant-la-lettre en strijder voor vrijheid werd in 2021 genuanceerd door de publicatie over het slavernijverleden van Utrecht waarbij ook onderzocht werd hoe Belle van Zuylen, die zich nooit expliciet uitsprak tegen slavernij, zich verhield tot het koloniale fortuin van haar familie.
Uitreiking Belle van Zuylenring aan Svetlana Alexijevitsj
Zaterdag 28 september, TivoliVredenburg, tijdens Exploring Stories (13.00 – 18.00 uur)
Tijdens de ILFU festivalmiddag Exploring Stories zal de Belle van Zuylenring uitgereikt worden aan Svetlana Alexijevitsj. In een programma van drie kwartier zal het toekenningsrapport worden voorgedragen voorafgegaan door een programma dat een eerbetoon aan Alexijevitsj’s werk zal zijn.
Voor tickets en meer informatie: www.ilfu.com
Belle van Zuylenlezing door Svetlana Alexijevitsj
Zaterdag 28 september, TivoliVredenburg, 19.30 – 21.00 uur
Voorafgaand aan de lezing door- en het gesprek met Svetlana Alexijevitsj zal Lisa Weeda een laudatio uitspreken.
Voor tickets en meer informatie: www.ilfu.com
NB alle bezoekers ontvangen de gedrukte lezing in een bijzondere uitgave
ILFU 2024
Van 21 september tot en met 5 oktober staat Utrecht weer in het teken van literatuur. Jaarlijks bezoeken zo'n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. In de afgelopen jaren wist ILFU grote internationale namen te strikken zoals Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie, Elena Ferrante, Michel Houellebecq, Nick Cave, David Mitchell, Ali Smith en Édouard Louis.
In 2024 ontvangt ILFU o.a. David Nicholls, Rachel Kushner, Pirkko Saisio, Deborah Harkness, Constance Debré, Layal Liverpool, Nicolas Lunabba, Brenda Navarro, Vamba Sherif, Radna Fabias en Elizabeth O'Connor. De komende maanden wordt de volledige line-up van ILFU 2024 bekendgemaakt. De kaartverkoop van De Nacht van de Poëzie, de Book Talks, Exploring Stories en YALFU (Young Adult dag) is inmiddels gestart. Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com
Ook gedurende de rest van het jaar nodigt ILFU schrijvers uit. Het online platform ilfu.com publiceert dagelijks verhalen, gedichten, interviews en essays en wordt inmiddels ondersteund door 1200+ leden