Utrecht 60 jaar terug: politiemannen te voet krijgen portofoon

Foto: UN 6-05-1964

Het zal niet lang meer duren of de politiemannen ’te voet’ zullen zijn uitgerust met een portofoon. Ook zij moeten steeds in contact kunnen staan met het berichtencentrum, wat efficiënt werken bevordert. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 6 mei 1964.

Ook het aantal mobilofooninstallaties zal worden uitgebreid. De tegenwoordige tijd vraagt om snelle communicatie. Dit zei vanmorgen de hoofdcommissaris van politie in Utrecht, de heer H.W. Offers, ter gelegenheid van de jaarlijkse gepensioneerdendag, een dag waarop gepensioneerde politiemannen een dag te gast zijn in het hoofdbureau van politie. De heer Offers vertelde het een en ander over de wijzigingen die zich binnen het korps aan het voltrekken zijn.
Hij noemde het bijvoorbeeld gelukkig dat vorig jaar in enkele wijken rayonagenten waren aangesteld. Er zijn er nu 9, deelde hij mee, want kort geleden werd er een in Overvecht aangesteld. Deze rayonagenten hebben tot taak de contacten met de burgerij op dienstvaardige en prettige wijze te onderhouden, aldus de hoofdcommissaris en het is inmiddels al gebleken dat het publiek hun wijze van optreden zeer waardeert.
De heer Offers deelde verder mee, dat Utrecht straks maar vier politiebureaus meer zal hebben. Het hoofdbureau aan het Paardenveld zal worden uitgebreid met een vleugel. Er komen twee nieuwe bureaus, namelijk één op het Kanaleneiland, waarvoor de aanbesteding inmiddels al heeft plaats gehad, en een in Overvecht. Het bureau Tolsteeg zal blijven, de andere bureaus zullen na verloop van tijd verdwijnen. We hebben dan bureaus op strategische plaatsen in de stad, aldus de heer Offers.
Een politiebureau heeft tegenwoordig een andere functie dan vroeger, vervolgde de hoofdcommissaris. Vroeger was een bureau een steunpunt in een wijk, temeer daar de communicatie vrij moeilijk was. Tegenwoordig, nu bijna iedereen telefoon heeft en wij over mobilofooninstallaties beschikken, kunnen we overal snel zijn.
Sprekend over het personeelstekort, zei de heer Offers dat het aantal vacatures nog steeds 54 is, maar dat er nu 32 mensen in opleiding zijn op de school in Wassenaar. Onder hen zijn 15 minderjarigen. Van de laatste groep zullen 1 juli de eerste drie, ieder onder leiding van een mentor aan het werk gaan. Zelfstandig politietaken vervullen zullen zij eerst, wanneer zij de militaire dienst achter de rug hebben. De criminaliteit in Utrecht vond de heer Offers meevallen. Mogelijk is dit te danken aan de gerichte voorlichting, zo zei hij.
De bejaardendag van de Utrechtse politie is drie jaar geleden ingesteld. Vroeger was het zo dat na de pensionering over het algemeen het onderling contact verloren ging. De heer Offers noemde het initiatief ’n schot in de roos. U voelt de sfeer van het korps weer, zei hij, en hebt niet meer het gevoel dat u terzijde bent geschoven.
Vandaag worden de gepensioneerden onthaald op een busrit door de nieuwe wijken. De middag wordt doorgebracht met kaarten, dammen en schaken, waarvoor prijzen beschikbaar zijn gesteld. Onder de gepensioneerden zijn mannen die al ruim 20 jaar van het pensioen genieten.

Cookieinstellingen