Utrecht telde vorig jaar 49 huisuitzettingen

Foto: pixabay

In Utrecht hebben er in 2017 49 ontruimingen plaats gevonden, waaronder 2 gezinnen. In de voorgaande jaren vonden er beduidend meer huisuitzettingen plaats: in 2016 90, in 2014 118 en in 2013 138. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Het streven van de gemeente is om huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het leidt immers tot dak- of thuisloosheid en hoge maatschappelijke kosten. In Utrecht werken de corporaties, buurtteams, politie en zorgpartijen samen in de aanpak van woonproblematiek. Daarbij gaat het onder meer om vroegsignalering van huurachterstanden, woonoverlast en vervuiling.
Hierbij worden verschillende ‘interventies’ ingezet die variëren van buurtbemiddeling tot de aanpak van ‘Laatste kans beleid’. Dit is voor personen waar vrijwillige interventies niet hebben gewerkt en er – met behulp van dwang en drang – nog een laatste kans wordt geboden. Woningbouwcorporaties proberen ontruimingen zoveel mogelijk te voorkomen door betaalafpspraken te maken en mensen toe te leiden naar buurtteams, zeker als er kinderen bij een ontruiming betrokken zijn.
Daarnaast wordt in de wijk Ondiep Pijlsweerd vanaf februari 2017 gewerkt aan het verbeteren van de ondersteuning van mensen met complexe problemen onder de noemer ‘Ondiep ontregelt’. Dit heeft ertoe geleid dat er geen woninguitzettingen meer hebben plaats gevonden op basis van een huurachterstand.
Er wordt uiteindelijk besloten tot huisuitzetting als huurders alle medewerking weigeren en herhaaldelijk hun afspraken niet nakomen. Daarnaast zijn er huurders die uit hun woning gezet worden vanwege woonfraude, het hebben een illegale hennepplantage, extreme overlast of zorgproblematiek die vraagt om toeleiding naar een vorm van beschermd wonen.

Cookieinstellingen