Vader van patiënt haalt 60.000 euro op voor onderzoek hersentumoren

Foto: UMC Utrecht

Gerard Bisschop en Dick Wingelaar hebben een bedrag van 60.000 euro opgehaald voor Vrienden UMC Utrecht, met de actie ‘Stop hersenkanker nu’. Ze schonken het bedrag gisteren aan twee artsen van het UMC Utrecht die betrokken waren bij de behandeling van zoon Emiel Bisschop, die op 8 juli 2016 overleed aan de gevolgen van hersenkanker. Met het bedrag kunnen de artsen verder onderzoek doen naar de behandeling van hersentumoren.

Emiel Bisschop overleed op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Gerard, vader van Emiel, stapte op 22 mei 2017, samen met goede vriend Dick, op de fiets om geld in te zamelen voor onderzoek naar medicijnen en zorg voor mensen met een hersentumor. Ze startten de actie stop hersenkanker nu en fietsten vanuit Eemnes naar La Escala in Noord Spanje, Emiels favoriete vakantiebestemming. De tocht lieten zij sponsoren door lokale bedrijven en vrienden. Het leverde een bedrag van 60.000 euro op, dat ze overhandigen aan de artsen van Universitair Medisch Centrum Utrecht die Emiel hebben behandeld: dr. Tom Snijders en dr. Filip de Vos. Uit eerbetoon aan Emiel, als dank voor de goede zorgen van het ziekenhuis en om verder onderzoek mogelijk te maken naar de behandeling van hersentumoren.

Het bedrag wordt ingezet voor onderzoek naar een betere beoordeling van behandeleffecten bij kwaadaardige hersentumoren. Gliomen zijn kwaadaardige hersentumoren die meestal niet te genezen zijn. Met behandelingen zoals operatie, bestraling en chemotherapie, proberen artsen het leven van patiënten te verlengen en de kwaliteit van het leven stabiel te houden. Tijdens en na de behandeling wordt het effect van de therapie gecontroleerd met MRI-scans, maar soms is het erg moeilijk om te beoordelen of de therapie goed is aangeslagen is of niet. Behandelingen kunnen veranderingen op scans veroorzaken die er uitzien als tumorgroei, maar die eigenlijk ‘vals alarm’ zijn. Snelle herkenning van tumorgroei of ‘vals alarm’ is van groot belang om de juiste behandeling in te kunnen zetten. Met het geld van stophersenkankernu.nl gaan de Utrechtse artsen onderzoeken hoe deze herkenning kan worden verbeterd: met bestaande en nieuwe scantechnieken. Met dit onderzoek hopen de artsen toekomstige patiënten snellere duidelijkheid en betere behandeling te bieden

Cookieinstellingen